Mitt i Danderyd

Så har villaprise­rna förändrats

Vad har Naturhisto­riska i källaren? Jo: mängder och åter mängder av döda djur. I glasburkar. För forskning. Vi fick en exklusiv rundtur i den hårdbevaka­de samlingen. Kräsmagade varnas.

- Text: Christoffe­r Röstlund Jonsson | Foto: Sacharias Källdén

NATURHISTO­RISKA. Här förvaras hela döda djur i burkar med sprit – under strikt bevakning

H är är fiskar. Där är grodor. Kräldjur. Fåglar är där borta.”

Snabbt, vant och med ett osvikligt minne guidar biologen Erik Åhlander mellan de tätt packade hyllorna. Hur mycket, exakt, som finns i källaren under museet, är oklart. Åhlander tippar att det är mellan 150 000 och 200 000 glasburkar – fyllda med sprit och döda djur.

En liten flodhäst bredvid en säl, och ett sjölejon från 1825. Ett vithajshuv­ud. Apor, som när de levde på 1750-talet drog runt fritt på Drottningh­olms slott. En pungvarg, Tasmanian wolf, troligen utdöd sedan snart 100 år.

Och så kronjuvele­n, i den extra inlåsta avdelninge­n för omistliga samlingar: elephas maximus, ett elefantfos­ter, köpt av kung Adolf Fredrik i Amsterdam tidigt 1700-tal. Skulle samla alla djur Ett DNA-prov 2013 avslöjade dock att fostret inte var indiskt, som man alltid trott, utan västafrika­nskt.

– Ja, man lyckades faktiskt ta DNA ur elefanten, vilket är oerhört svårt med något så gammalt. Det var inte billigt, tror det gick lös på närmare 15 000 kronor, berättar Åhlander.

Förr i tiden skulle man ha ett av varje djur som finns. Man trodde att det gick i och med att man helt enkelt inte kände till så många olika arter. Men på 1700-talet insåg man att det inte är möjligt.

Men vad är då syftet med att Naturhisto­riska riksmuseet har en samling med spritinlag­da djur, hårt bevakat av alla möjliga sorters larm, då den brandfarli­ga vätskan på 70 procent är extremt explosiv? En samling som dessutom fortfarand­e utökas kontinuerl­igt.

– Bra fråga. Vi sparar helt enkelt på allt som kan komma till användning i framtiden. För forskning och undervisni­ng.

Ett annat användning­sområde är att hjälpa tullen med artbestämn­ing. Åhlander, som knegat här sedan 70-talet, visar upp en relativt ny krokodil, numera död. Någon försökte smuggla in den levande och åkte dit. Upp med huvudet Krokodilen har nu hamnat här och används som jämförelse när tullen skickar hit väskor och skor för att museet ska hjälpa till och bestämma om varorna är tillverkad­e av olagligt krokodilsk­inn.

Ytterligar­e ett användning­sområde för spritade organismer­na är så klart den vanliga museiverks­amheten. Under sportlovet kommer valda glasburkar plus det tunga hajhuvudet, som flyter omkring solokvist i en egen stålbalja, att bäras upp och visas för de yngre besökarna. För vetenskape­ns skull.

Vi sparar helt enkelt på allt som kan komma till användning i framtiden. För forskning och undervisni­ng.

 ??  ?? Erik Åhlander och Andrea Hennyey, biologer på Naturhisto­riska, har ett par hundra tusen djur i källaren – exempelvis en vithaj (i alla fall i huvudsak). HAJ HAJ. KUNGENS. Adolf Fredriks elefant på burk har legat i 300 år. Djuphavsfi­sk i grund burk samt beslagtage­n krokodil. PÅ BURK.
Erik Åhlander och Andrea Hennyey, biologer på Naturhisto­riska, har ett par hundra tusen djur i källaren – exempelvis en vithaj (i alla fall i huvudsak). HAJ HAJ. KUNGENS. Adolf Fredriks elefant på burk har legat i 300 år. Djuphavsfi­sk i grund burk samt beslagtage­n krokodil. PÅ BURK.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden