Mitt i Danderyd

De kämpar för att få båttrafik till Norrort

Gunilla Partenius Olsson och Georges Barré vill se skärgårdst­rafik från Viggbyholm. Nu har de med hjälp av ett rederi kommit ett steg på vägen. Kommunen vill dock ännu inte ge besked om de kommer att finansiera projektet.

- Maria Svensson

Ett rederi och två ivriga Täbybor jobbar hårt för att få igång skärgårdst­rafik från Viggbyholm.

Tanken är att det ska ske redan i sommar: en båt som tar sextio personer ska få ut Täbyborna i skärgården. Det är åtminstone Täbybons Gunilla Partenius Olssons dröm.

– Jag vill ha det på försök i sommar för att se om det lockar Täbyborna, säger Gunilla Partenius Olsson, och fortsätter:

– Det är lite konstigt att det inte finns redan idag med tanke på de förutsättn­ingar som finns.

Gunilla Partenius Olsson har tillsamman­s med Georges Barré arbetat hårt för att båten ska ta sin första tur vid Kristi himmelsfär­d. Men ännu har de inte fått ihop finansieri­ngen. Trots det tvekar inte Gunilla Partenius Olsson på att båtarna kommer bli verklighet.

– Jag har varit i kontakt med kommunen men de vet ännu inte hur de vill göra. Jag hoppas nu på att företagare i Täby ska hjälpa till, säger hon.

Tre dagar i veckan

Tanken att de ska kunna köra tre dagar i veckan i Roslagen och Stockholms mellanskär­gård. Mot en avgift på 300 kronor kan man hänga med på en dagstur. Man kan välja att hoppa av på ett av stoppen och åka tillbaka senare samma dag, eller dagen efter, enligt Gunillas och Georges plan.

Redan nu har Robert Bergstedt, vars företag Antrophia Rederi AB, sagt att de sköter trafiken. Enligt honom har de fullständi­ga rättighete­r att köra. Han kommer att ställa upp med rederiets utflyktsbå­t Tess. Den båten skulle ha varit med i en annan upphandlad tur, men det ställdes in.

– Då råkade vi ha en båt över, säger Robert Bergstedt.

Tror du att det kommer att bli av redan i sommar?

– Absolut, jag tror verkligen det finns underlag. Vi har inte råd att köra gratis men vi har dragit ner priset till självkostn­adspris för att hjälpa till att få igång det här, säger Robert Bergstedt.

Jag hoppas nu på att företagare i Täby ska hjälpa till.

Ett pilotproje­kt

De vill nu testa skärgårdsu­tflykterna som ett pilotproje­kt, för att senare införa mer permanent trafik.

– Vi har en båt som har fullständi­ga rättighete­r och som finns tillgängli­g, det hör inte till vanlighete­rna. Visar vi att det går bra så vågar kanske andra hoppa på också, säger Robert Bergstedt.

Johan Algernon, ( M) stadsbyggn­adsnämnden­s ordförande, ser positivt på engagemang­et men kan idag inte säga om kommunen kommer att finansiera båten.

– Det är inget vi kan ta beslut om direkt, vi vill främst se en pendeltraf­ik med båt, säger han.

 ?? FOTO: MARIA SVENSSON ?? KÄMPAR. Gunilla Partenius Olssons dröm är att få igång skärgårdst­rafiken från Viggbyholm redan i sommar.
FOTO: MARIA SVENSSON KÄMPAR. Gunilla Partenius Olssons dröm är att få igång skärgårdst­rafiken från Viggbyholm redan i sommar.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? SKEPP OCH HOJ. Här är båten Tess som kanske kommer köra Täbyborna ut på dagsutflyk­ter i skärgården i sommar.
FOTO: PRIVAT SKEPP OCH HOJ. Här är båten Tess som kanske kommer köra Täbyborna ut på dagsutflyk­ter i skärgården i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden