Mitt i Danderyd

Fula ord? Nej, men väldigt fult uttal!

- HEGE HELLSTRÖM Reporter

Min svärmor uttalade ordet googla som ”gåggla” förut. Som tur är har vi en bra relation med högt i tak så jag kunde ge tips om hur ordet ska uttalas, och som tur är klarar hon det perfekt, med långt ”o”.

Jag vet inte om det bara är vi språknörda­r som upprörs så över konstigt uttal? Eller river det i din mage också när någon säger ”Sveisch” i stället för ”schveitz” (när man talar om det vackra alplandet)? En horribel upplevelse jag hade nyligen var när en ung vuxen (!) person sade ”smooti” i stället för med th-ljud, smoothie. Även avarten ”smutti” får håren att resa sig på mina armar.

En liknande sak är det med felstavnin­gar. Kan vi slå fast en gång för alla att det heter chèvre, ”sjäävrä” och inte chevré, ”sjevree”? Alla butiksanst­ällda borde läsa tio poäng accentkuns­kap innan de får skriva skyltar. Ja, alla baristor också, för på italienska heter det faktiskt il caffè, ”kaffä”, och inte ”kaffee”. Alla dessa felstavade prislistor! Mon Dieu, det är så att man dånar.

Har du några andra felsägning­ar eller felstavnin­gar? Mejla gärna! Men ta för Guds skull inte upp särskrivni­ngar, då blir det helt enkelt för mycket.

Även avarten ”smutti” får håren att resa sig på mina armar.

 ??  ?? Prata med mig! hege.hellstrom @direktpres­s.se
Prata med mig! hege.hellstrom @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden