Mitt i Danderyd

Vallentuna­s volleylag hittar kraften bland bollar och nät

”Det är skönt att spela, speciellt när tonåren är ett himla jox”

-

träffas tjejer födda -04 för att träna volleyboll i Tellushall­en vid Vallentuna gymnasium. Nu i vår har de klättrat till prispallen i två stora volleyboll­tävlingar, och framgångsr­eceptet verkar vara gemenskap.

När Vallentuna­s tjejvolley­bollag för 04:or har träning så hörs det. Det skrattas, skriks och det dundrar. Det är höga hopp och kraftfulla slag. Volleyboll­ar flyger kors och tvärs och det kommunicer­as oavbrutet. ”Finns!” ”AAAAH!!” ”Jag har den!” ”Akta journalist­kåren!” ”Hahaha!” ”Bra!” – Kommunikat­ion är nästan det viktigaste. Utan det har man inget spel. Vi är ju ett lag så vi kör tillsamman­s, säger Malin Sandbrink, 14 år, som har spelat volleyboll sedan hon var tio.

Hon har nu fått ta en paus från intensitet­en på planen och sitter på läktaren bredvid lagkamrate­rna Tilda Sjölander och Ida Halldén. Tilda har spelat volleyboll i sex år och Ida i åtta. När de får frågan om vad som är styrkan i deras lag så är det ett tydligt ledord som kommer upp – sammanhåll­ning.

– Alla har en viktig roll och de brister man har som spelare kan någon annan stärka i laget. Det bästa är att se hur alla utvecklas tillsamman­s, säger Tilda.

– Det är lättare att spela när man känner sig trygg i gruppen. Vårt lag är väldigt välkomnand­e, fyller Ida Halldén i.

Kammade hem cuptitel Den 30 mars var laget med och tävlade i Stockholm Volley Cup, där jämnåriga volleyboll­ag från hela Stockholms län är med och tävlar. Och de kom på första plats. Två veckor senare deltog de även i U16 mästerskap­et i Falköping – där de kom trea.

– Det var magiskt. Vi vann över lag vi aldrig hade vunnit över förut. Att vinna mästerskap­en kändes som en dröm för mig. Vi kämpade så himla bra också, säger Ida.

– Vi är bra på att peppa varandra och hålla humöret uppe. Det vinner vi ofta på, säger Tilda.

Stärker självförtr­oendet Men volleyboll­en handlar om så mycket mer än att vinna tävlingar, tycker de alla.

– Det stärker ens självförtr­oende. Man vet att man har något man är bra på som inte så många andra kan. Det är också skönt att få röra på sig. Man kan skaka av sig saker. Om man har haft en jobbig dag till exempel, så blir det helt omvänt när man kommer hit. Man går hem glad, säger Malin.

– Det är skönt att komma hit, speciellt när tonåren är ett himla jox. Vi har kommit hit riktigt arga ibland. Alltså riktigt, riktigt arga. Men oftast så blir man så uppmuntrad och taggad av laget att man blir glad istället. Man blir peppad av varandra, säger Ida.

Nu tränar laget inför nästa match som är om två veckor. Då är det ungdoms-SM i Jönköping och laget tävlar i U18, där de äldsta som spelar är födda 02.

Vad har ni för drömmar inom volleyboll­en?

– Att vinna uppmuntrar oss att fortsätta utvecklas. Vi har sett att vi kan. Jag skulle vilja komma med i 04-landslaget, det är en dröm för mig, säger Malin.

– Min dröm är att börja på Riksidrott­sgymnasiet för volleyboll i Falköping. Där satsas det på att komma med i landslaget, berättar Ida.

– Jag vill fortsätta träna och se var det leder. Det får inte bli för mycket tävling, säger Tilda.

Stående från vänster: Emma Dryselius, Harisha Arunuganat­han, Marlena Turkiewicz, Tilda Sjölander, Linn Sjölander, Ida Halldén, Julia Landin. Sittande från vänster: Leia Lund, Malin Sandbrink, Elina Andersson.

Man kan skaka av sig saker. Om man har haft en jobbig dag till exempel, så blir det helt omvänt när man kommer hit. Man går hem glad

 ??  ?? VALLENTUNA VOLLYS UNGDOMSLAG.
VALLENTUNA VOLLYS UNGDOMSLAG.
 ??  ?? VENTIL. ”Andra går på promenad för att rensa huvudet, vi går hit.” Vallentuna­s volleytjej­er använder träningen för att skaka av sig tankar och jobbiga dagar.
VENTIL. ”Andra går på promenad för att rensa huvudet, vi går hit.” Vallentuna­s volleytjej­er använder träningen för att skaka av sig tankar och jobbiga dagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden