Mitt i Danderyd

Var hamnar vi nu?

Det börjar bli hög tid att sjösätta båten. Men många är de båtägare som fortfarand­e köar för att få en plats i Norrorts båtklubbar.

- Maria Svensson 073–982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

Nu drar båtsäsonge­n igång och vid parkeringe­n på Viggbyholm­s båtklubb står närmare 1 000 båtar och vilar. Allt från segelbåtar till mindre motorbåtar är redo att möta vattnet inför säsongen.

– Vi är ett gäng som hjälper varandra. Jag har haft min båt sedan 38 år tillbaka. Den byggdes 1917, säger medlemmen Tor Hedvall och fortsätter:

– Förr var de långa och smala – i dag bygger man höghus, haha!

Under de kommande fyra helgerna ska alla båtar sjösättas och nu väntar en hektisk tid för Mats Ohlson, som är hamnkapten och en av två anställda hos båtklubben.

– Vi har folk från hela Stockholms­området här, men främst kommer de från Täby såklart, säger han.

Det är synd att man inte låter de som vill ha en båt få träda in i denna fantastisk­a värld man får som båtägare.

Köer skapar problem Och köerna till båtplatser­na ringlar sig långa. Det är inte ovanligt att man får vänta minst fem år innan man får tillgång till en båtplats. Svårast är det för de som har, eller vill köpa, en större båt. De större platserna är mer eftertrakt­ade.

– Ju större båten är desto svårare blir det att hitta en plats. Många startar med en liten båt, så de platserna är det mer ruljans på – men efter en tid vill man köpa större, säger Mats Ohlson.

Hos Näsbyviken­s båtsällska­p i Täby, inte långt från Viggbyholm, är det ungefär tre års kötid. Nils Fickle, hamnkapten och kanslichef, menar att platsbrist­en är ett stort problem för dem.

– För att köerna ska minska krävs det att kommunerna avsätter mer yta för båtarna, det är synd att man inte låter de som vill ha en båt få träda in i denna fantastisk­a värld man får som båtägare, säger han.

I Danderyd finns också

flera stora båtklubbar. Djursholms segelklubb menar även de att köerna skapar problem, framförall­t med allt administra­tivt arbete som uppkommer då de som letar båtplats ofta ställer sig i flera olika köer samtidigt.

– Det skulle finnas hårdare regler kring andrahands­uthyrning. Sen tycker jag även att man borde centralise­ra alla båtköer i Danderyd, så att det blir en kö istället, säger Axel Bolander, revisor i Djursholms segelklubb.

Bygger ut båtklubben I Viggbyholm hoppas man att en stor utbyggnad ska lätta på kötrycket. Under två års tid kommer båtklubben även att göra en stor renovering och byta ut totalt sex bryggor vid hamnen. Ett arbete som de gör tillsamman­s med Täby kommun och som kan landa på runt 20 miljoner kronor. Förhoppnin­gsvis kan det skapa bättre väntetider.

– Förhoppnin­gen är att vår kö som vi har i dagsläget ska försvinna helt då vi öppnar fler platser, runt sjuttio tror jag. Såklart kommer det alltid att finnas en kö men vi kommer förhoppnin­gsvis få plats med de som köar nu, säger Mats Ohlson.

Han tror dock inte att det är mängden båtplatser som är det stora problemet.

– Om kommunen ökar båtplatser­na så behövs mer på plats på land och det blir tufft. Jag vet många klubbar som redan i dag fått ta bort sina vinterplat­ser på land, säger han.

Behöver kommunerna göra mer?

– Ja, kanske. Ska Täby kommun fortsätta att expandera så kommer inte köerna att minska direkt, säger Mats Ohlson.

 ??  ??
 ??  ?? VÄNTAN. Ju större båten är desto svårare är det att få en båtplats, menar Viggans hamnkapten Mats Ohlson.
VÄNTAN. Ju större båten är desto svårare är det att få en båtplats, menar Viggans hamnkapten Mats Ohlson.
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ??
FOTO: MIKAEL ANDERSSON
 ??  ?? SJÖSÄTTNIN­G. Under fyra veckor ska alla båtar i Viggbyholm­s båtklubb ner i vattnet, och det blir en del – nästan tusen båtar.
SJÖSÄTTNIN­G. Under fyra veckor ska alla båtar i Viggbyholm­s båtklubb ner i vattnet, och det blir en del – nästan tusen båtar.
 ??  ?? EFTERTRAKT­AT. En båtplats i Norrort är het valuta och på många håll får man vänta länge i kön för en plats vid bryggan.
EFTERTRAKT­AT. En båtplats i Norrort är het valuta och på många håll får man vänta länge i kön för en plats vid bryggan.
 ??  ?? GAMMAL MEDLEM. Tor Hedvall har precis sjösatt sin båt som byggdes 1917, nu väntar en sommar till sjöss.
GAMMAL MEDLEM. Tor Hedvall har precis sjösatt sin båt som byggdes 1917, nu väntar en sommar till sjöss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden