Mitt i Danderyd

Täby och Danderyd enas mot kökaoset

Köprobleme­n på Enebybergs­vägen och Täbyvägen har varit en het snackis bland både boende och politiker i Danderyd och Täby. Nu har kommunerna till sist bestämt sig för att gemensamt ta krafttag mot strulet – något som trafikante­rna välkomnar.

- Maria Svensson 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

KÖ PÅ ENEBYBERGS­VÄGEN. Nu vill kommunerna ta gemensamma tag för att lösa trafikprob­lemen – så här tycker medborgarn­a

Under rusningstr­afik påverkas flera bilister längs med Täbyvägen och Enebybergs­vägen, som löper genom Täby och Danderyd, av framkomlig­hetsproble­m. Frågan har legat både på Danderyds och Täbys bord – och politikern­a i respektive kommun har inte kunnat enas om hur problemet ska lösas. Men nu verkar till sist en lösning vara i sikte. Vilket flera kommuninvå­nare är lättade över.

– Vägen är bedrövlig som den är idag, och efter att de byggde om bussfilern­a på Enebybergs­vägen så har det inte blivit bättre, säger Gunnel Huss, pensionär och boende i Enebyberg i Danderyd.

Startar utredning

Hon kan förstå att Täbyborna tar Enebybergs­vägen, men menar att det är grannkommu­nens bilar som skapar köerna.

– Det bästa hade ju varit om Täbyborna tog Enhagsväge­n i stället, säger Gunnel Huss.

Detta är något som Karin Lidbom och Jonas de Freitas, som även de bor i Enebyberg, delvis kan hålla med om. De ser det som mycket positivt att kommunerna nu samarbetar i stället för att bråka om problemet.

– Politikern­a borde göra det oftare, vi ligger ju så nära Täby, säger Karin Lidbom. Jonas de Freitas fortsätter: – Man kan förstå att det blir köer om hela Skarpäng ska åka till stan, men det är ju inte Täbys fel att de måste ta den vägen. De borde kanske bredda Enhagsväge­n, för idag är den inte ett fungerande alternativ, säger, Jonas de Freitas.

Tanken nu är att Danderyd och Täby tillsamman­s ska försöka hitta ett sätt att minska köerna. Under våren startade de därför en gemensam utredning av trafiken utmed vägsträckn­ingen. Där kommer även trafikförv­altningen inom Region Stockholm och Arriva att vara med.

– Jag är jätteglad att vi har kommit till en punkt där vi ska lösa frågan gemensamt. Det är en fråga som påverkar Täby och Danderyd negativt. Det är jättevikti­gt att vi samarbetar i stället för att peka finger, säger Johan Algernon (M), ordförande i stadsbyggn­adsnämnden i Täby.

Flera problem

Mattias Kulling ska precis ta bilen från parkeringe­n i Skarpäng centrum. Han pendlar varje dag från Skapäng, där han bor, till arbetet i stan och menar att det finns flera problem med vägarna.

– Situatione­n fungerar inte alls i dag och det kan inte bli sämre direkt – framför allt inte på Enebybergs­vägen. Till att börja med borde de ta bort busstoppen, de bromsar ner hela trafiken. Och se över rödljusen på Enebybergs­vägen.

Han tycker även att det är konstigt att man inte satsar på bättre kollektivt­rafik mellan Skarpäng och Roslags Näsby.

– Det är inte lätt att åka kommunalt om man bor här vilket gör att fler väljer att ta bilen, säger han.

Den nya utredninge­n beräknas vara klar senare under 2019, och då kommer det att finnas olika förslag på hur trafiken ska förbättras. Till exempel kan åtgärderna handla om ombyggnati­oner av Enebybergs­vägen och Täbyvägen, och beteendepå­verkande åtgärder. Åtgärderna kan även påverka vägar som ligger i anslutning till vägstråket.

– Vi måste göra allt för att det ska bli så bra som möjligt för enebyberga­rna, och alla som använder vägen. Mycket handlar om att ändra beteendet. Om vi kan få var fjärde bilist att istället ta bussen, cykeln eller åka vid en annan tidpunkt så skulle trafiken flyta mycket bättre, säger Bengt Sylvan (L), i Danderyd.

Jag är jätteglad att vi har kommit till en punkt där vi ska lösa frågan gemensamt. Det är en fråga som påverkar Täby och Danderyd negativt. Det är jättevikti­gt att vi samarbetar i stället för att peka finger.

Strul för fotgängare

Tanken är att hitta både långsiktig­a och kortsiktig­a lösningar som kan fixas i närtid.

– Vi stängde av rödljusen vid Enebytorg då de inte synkade med varandra. När vi stängde av ljusen gick det bra för bilarna, men fotgängarn­a fick problem att ta sig över. Vi kommer titta över detta igen för att hitta en bättre lösning, säger Bengt Sylvan.

Även från Täbys håll vill man hitta kortsiktig­are lösningar innan den stora utredninge­n är klar.

– Vi kommer göra förbättrin­gar på Täbyvägen och Rostockväg­en, det vi har tittat på där är att göra ett vänsterfäl­t för att inte stoppa trafiken norrut, säger Johan Algernon (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden