Mitt i Danderyd

Kommunen kan behöva dra in på sommarjobb­en.

- Hege Hellström

Inga sommarjobb i kommunen och färre anställda. Det är några av sparförsla­gen för kommunstyr­elsen och kommunledn­ingskontor­et.

Som vi tidigare rapportera­t så måste alla nämnder i Danderyd spara, pågrund av ett kraftigt underskott i kommunen. Nu kommer förslagen på hur kommunstyr­elsen kan spara.

Kommunledn­ingskontor­ets förslag innehåller effektivis­eringar på 10,8 miljoner kronor. Då ingår att ta bort sommarjobb för unga inom kommunal verksamhet.

– Det är säkert ingen populär åtgärd, men det handlar om att gå igenom vilka besparinga­r som kan göras. I slutändan är det politikern­a som gör avvägninga­rna och fattar besluten, säger kommundire­ktör Åsa Heribertso­n.

Något som också ingår i förslagen är att inte återtillsä­tta sex tjänster. Bland dessa märks tjänsten som näringsliv­sstrateg. – Det är en vakant tjänst som vi har. Även om vi inte tillsätter den kommer vi att jobba med näringsliv­sfrågor, men vi får göra mindre inom det området. Ytterligar­e ett förslag på besparinga­r är att ändra avgifter för sammankoms­ter på Djursholms slott.

När till exempel hembygdsfö­reningarna eller de politiska partierna har möte eller fest på slottet står kommunen för lokalhyra och kuvertavgi­ft. Maten får man dock betala själv.

– Vi kommer antagligen att få i uppdrag att utreda det här och lägga fram ett nytt förslag, säger Åsa Heribertso­n.

Den 27 maj beslutar kommunstyr­elsen om direktiv för budget 2020. Kommunfull­mäktige fattar det avgörande beslutet i november.

 ??  ??
 ??  ?? SPARLÄGE. En av de utgifter som ökat är kostnader för kommunhuse­t, Djursholms slott.
SPARLÄGE. En av de utgifter som ökat är kostnader för kommunhuse­t, Djursholms slott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden