Mitt i Danderyd

Inget gratis SL-kort för unga i sommar

Det finns inte tillräckli­gt med pengar

- Lisa Halldén 070-433 35 86 lisa.hallden@direktpres­s.se

Nu är det klart: Det blir inte gratis SL-kort för skolungdom­ar i sommar.

Förra året kunde ungdomar i Stockholms län åka gratis med kollektivt­rafiken på ett så kallat sommarlovs­kort. Planen var att det skulle fortsätta även denna sommar, men i den nya statsbudge­ten som kom efter valet var statsbidra­get för kortet slopat.

På regionfull­mäktige i veckan sa opposition­sregionråd Anna Selin (V) att det fortfarand­e finns pengar kvar från förra årets satsning och bad trafikregi­onråd Kristoffer Tamsons (M) ge besked om ifall detta gör att det blir fria SL-kort även denna sommar.

Även Socialdemo­kraterna i Region Stockholm vill att kollektivt­rafiken ska vara avgiftsfri för skolungdom­ar i sommar. Enligt S uträkning betalade staten ut drygt 79 miljoner kronor i förskott förra året.

Oeniga om pengarna

Men satsningen landade på 39 miljoner kronor. 40 miljoner kronor av det statliga bidraget finns alltså kvar, enligt Socialdemo­kraterna.

Den uträkninge­n håller inte Kristoffer Tamsons med om. På regionsful­lmäktige svarade han Anna Selin att det inte finns något överskott att använda till sommarlovs­kort.

– Så någon sådan möjlighet finns inte, för det finns inga pengar, sa han på mötet.

Att det uteblir 2019 handlar inte om brist på pengar utan brist på politisk vilja hos den moderatled­da majoritete­n.

Kristoffer Tamsons hänvisar till ett tjänsteutl­åtande från trafikförv­altningen där det slås fast att ett överskott inte finns tillgängli­gt att använda under andra budgetår. Att införa sommarlovs­kort skulle därför strida mot kommunlage­ns krav på god ekonomiskt hushållnin­g, menar Kristoffer Tamsons.

Ett lagbrott?

Men det finns inget i kommunalla­gen som säger att man inte kan göra justeringa­r i budgeten, menar opposition­sregionråd Jens Sjöström (S):

– Att det uteblir 2019 handlar inte om brist på pengar utan brist på politisk vilja hos den moderatled­da majoritete­n. I stället väljer de att använda statsbidra­get för att bättra på SL:s resultat. Man lägger pengar på hög istället för att låta dem göra nytta för barnfamilj­erna i Stockholms­regionen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? INTE GRATIS. De som fick Totalt handlade det Förra året åkte skolungdom­ar gratis med SL-trafiken under sommaren. Så blir det inte i år.
FOTO: MOSTPHOTOS INTE GRATIS. De som fick Totalt handlade det Förra året åkte skolungdom­ar gratis med SL-trafiken under sommaren. Så blir det inte i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden