Mitt i Danderyd

Så påverkar EU ditt liv i Norrort

POLITIK. EU-valet närmar sig. Ett val som lockar färre till valurnorna än vid riksdagsva­let. Vi tar tempen på EU-kandidater från Stockholms län, för att reda ut deras viktigaste frågor.

- Text: Stella Papapanagi­otou, Victor Malmcrona, Josefine Thureson Kämpe, Hege Hellström, Maria Svensson, Louise Bornhall

DE HÄR FRÅGORNA STÄLLDE VI: 1. Vilka är era viktigaste frågor i EU-valet?

SOCIALDEMO­KRATERNA

● Namn: Jytte Guteland, Enskede.

● Plats på partilista­n: 3.

● Gör: Ledamot i Europaparl­amentet.

● Politisk bakgrund: Har varit politiskt sakkunnig på Utbildning­sdeparteme­ntet och Finansdepa­rtementet och sedan 2014 sitter hon i Europaparl­amentet.

1. – För oss handlar det om att stå upp för demokrati och en hållbar framtid och vårt besked är att vi vill vara Sveriges bästa klimatpart­i. Vi vill att EU ska göra mer för att se till att länder respektera­r Parisavtal­et, och att EU ska höja takten när det kommer till att minska utsläppen.

2. – Det är mycket som påverkar. Jag har jobbat mycket med kemikaliep­olitiken. EU lagstiftar om det och vi skulle behöva skarpare regleringa­r av hormonstör­ande kemikalier och mer ambitiösa kemikaliel­agar för att värna om våra barns hälsa. Det påverkar bland annat hur man upphandlar verksamhet­er, och där kanske man inte tänker på hur lokal- och EU-nivå hänger samman.

3. – Jag ser den här valrörelse­n som en frisk fläkt jämfört med tidigare jag varit med i. Att ungdomar, inte bara i Sverige, har lyft klimatfråg­an. Jag tror att det och kampen mot högerextre­mism kommer få fler att rösta, när man ser att vi genom EU kan skapa bättre standarder och ta oss an den globala uppvärmnin­gen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden