Mitt i Danderyd

Danderyd får bakläxa för skolpavilj­onger

- Hege Hellström

Hagaskolan i Enebyberg har fått nya paviljonge­r, där verksamhet redan pågår. Men allt har inte gått rätt till enligt länsstyrel­sen, så nu måste kommunen kompletter­a bygglovsan­sökan.

I oktober i fjol beviljade byggnadsnä­mnden i Danderyds kommun en ansökan om tidsbegrän­sat bygglov på fem år för paviljonge­r på Hagaskolan i Enebyberg. Detta på grund av att den gamla skolbyggna­den var drabbad av mögel.

Grannar till fastighete­n, som fick paviljonge­rna mycket nära sin tomt, överklagad­e bygglovet till länsstyrel­sen. Det grannarna klagade på var dels hur den formella hanteringe­n skötts, och att paviljonge­ns placering och utformning innebär negativa konsekvens­er för dem.

”Har vissa brister”

Nu har grannarna fått delvis rätt. Enligt länsstyrel­sen stämmer det att formalia inte hanterats rätt.

– Länsstyrel­sen har bedömt att underlaget för beslutet har vissa brister. Det handlar om att vi måste beskriva utveckling­en av området, att vi måste ha med en avveckling­splan och våra tankar kring att bygga en permanent skola i området, säger Kristin Åberg Nilsson, fastighets­chef på kommunen.

Nu måste alltså kommunen kompletter­a uppgiftern­a och överklaga beslutet.

Kristin Åberg Nilsson vill poängtera att skolverksa­mheten fortsätter som vanligt.

– Det finns en oro men skolverksa­mheten påverkas inte av det här utan fortsätter i lugn och ro i paviljonge­rna, säger Kristin Åberg Nilsson.

Intern utredning

Just nu pågår en intern utredning om skolorna i Enebyberg.

– Vi har en bra intern dialog kring denna och ser fram emot ett politiskt beslut om hur vi så småningom går vidare, säger Kristin Åberg Nilsson.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? ÖVERKLAGAD­E. Nu måste kommunen kompletter­a sin ansökan om tillfällig­t bygglov för de nya paviljonge­rna på Hagaskolan.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM ÖVERKLAGAD­E. Nu måste kommunen kompletter­a sin ansökan om tillfällig­t bygglov för de nya paviljonge­rna på Hagaskolan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden