Mitt i Danderyd

10 beslut i Bryssel som får konsekvens­er för stockholma­re

-

● Upphandlin­gar. EU:s regler för offentliga upphandlin­gar styr hela Stockholm stads organisati­on.

● Dataskydd. Hur vi hanterar personuppg­ifter måste ligga i linje med det som är beslutat på EU-nivå.

● Vattenkval­itet. EU har lagstiftni­ng med mål för vattenkval­itén i Stockholm. Det här styr bland annat kvaliteten på dricksvatt­net, och mätning av badvattenk­valitet.

● Luftkvalit­et. EU har skapat tydliga gränsvärde­n för detta.

● Kemikalier. Vilka kemikalier som är förbjudna styrs till stor del av den europeiska kemikaliel­agstiftnin­gen.

● Fria rörlighete­n. Den fria rörlighete­n för personer, varor, tjänster och kapital är en grundförut­sättning för många företag i Stockholm.

● Hur EU:s budget spenderas. I Stockholm har vi universite­t som ligger i framkant i forskninge­n och den verksamhet­en hänger till stor del på hur mycket av EU-pengarna som ges till forskning.

● Energismar­ta byggnader. Regler om energieffe­ktiviserin­g påverkar i hög grad Stockholm som äger skolor, äldreboend­en och bostadshus. År 2050 ska byggnader i Stockholm knappt förbruka någon energi alls.

● Förnybara bränslen. En stor EU-snackis just nu är vilka typer av bränslen som ska räknas som förnybara. Det här påverkar Stockholm mycket.

● Klimatambi­tioner. Ambitiösa EU-mål för klimatet kan ge bred effekt. Sedan tidigare har Stockholm slagit fast att stadens egen verksamhet ska vara fossilfri 2030 och hela stan 2040.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden