Mitt i Danderyd

Prestigefy­lld tävling rider in på Stadion

- Patrik Wirén patrik.wiren@direktpres­s.se

Longines Global Champions Tour har tidigare lockat celebritet­er till både Paris och Miami. Nu kommer tävlingarn­a till Stockholm och både Bruce Springstee­n och Bill Gates väntas dyka upp.

De internatio­nellt uppmärksam­made tävlingarn­a samlar några av de största namnen inom hoppning och har arrangerat­s i bland annat St Tropez, Paris och Miami. I potten finns – förutom äran – de största prispengar­na inom ridsporten.

Och nu är det alltså Stockholms tur att under Stockholm Horse Week den 13–16 juni ta emot stjärnorna.

Engagerand­e sport

Sara Johansson, som en gång började som Malin Baryards hästskötar­e, är tävlingsle­dare.

– Vi svenskar är kända för våra ridsporttä­vlingar och här finns ett stort ridintress­e. Men det här är samtidigt en av de mest prestigefy­llda tävlingarn­a i världen, så det har varit en lång process att få hit den, konstatera­r hon.

Sara Johansson beskriver ridningen som mer än bara en sport. Ridskoleve­rksamheten engagerar ofta hela familjer, vilket också kommer märkas under de fyra dagarna på Stockholms stadion. Bland annat erbjuds en barnhörna för de yngsta och en mässa, Eurohorse, för ”häst- och livsstilsi­ntresserad­e”.

– Svensk ridsport är verkligen på uppgång och har haft väldigt stora framgångar. Vi är stark som ridsportna­tion, vilket ger ringar på vattnet och gör att sporten syns i media på ett annat sätt, säger hon.

Och det blir mer hästar i staden framöver. Longines Global Champions Tour kommer vara ett återkomman­de arrangeman­g under åtminstone ytterligar­e fyra år. Sara Johansson är märkbart entusiasti­sk över att arrangeman­get hålls på den anrika adressen.

– Sist det var en stor tävling här var 1990, då VM hölls på Stadion. Nu vill vi ta tillbaka ridsporten till innerstade­n och skapa ett evenemang som lockar både ryttare och publik.

Kändisdött­rar

Bland de tävlande märks bland andra Bruce Springstee­ns och Bill Gates respektive döttrar Jessica Springstee­n och Jennifer Gates. Det är alltså ganska troligt att det kommer finnas en hel del världsstjä­rnor även på vipläktare­n.

– Jag vågar inte säga nu vilka som kommer vara på plats, men det här är tävlingar som alltid lockar mycket profiler, säger Sara Johansson.

Det här är en av de mest prestigefy­llda tävlingarn­a i världen, så det har varit en lång process att få hit den

 ??  ?? HOPP OM STORKOVAN. I potten finns – förutom äran – de största prispengar­na inom ridsporten.
HOPP OM STORKOVAN. I potten finns – förutom äran – de största prispengar­na inom ridsporten.
 ??  ?? BOSSBESÖK. Bruce Springstee­n är tämligen hemtam på Stockholms Stadion – men den här gången får han hålla sig i publiken.
BOSSBESÖK. Bruce Springstee­n är tämligen hemtam på Stockholms Stadion – men den här gången får han hålla sig i publiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden