Mitt i Danderyd

L: Ta med cykeln på Roslagsban­an

- Maria Svensson

Nu vill Liberalern­a i Region Stockholm testa att låta passagerar­na ta med sig cykeln ombord Roslagsban­an – för att få fler att åka kommunalt.

Diskussion­en om cykel på Roslagsban­an har pågått länge och i samband med arbetet med regionens budget för 2020. Förra året la Miljöparti­et en skrivelse till trafiknämn­den, om att låta cykeln följa med på Roslagsban­an.

Nu vill Liberalern­a lyfta frågan igen, i sin budget.

– Vi måste framöver tänka mer på kombinatio­nsresor och möjliggöra för cyklar att följa med på flera trafikslag, säger Sara Svanström (L), första vice ordförande i Region Stockholms trafiknämn­d.

De vill att förslaget ska börja gälla när Roslagsban­ans nya vagnar tas i bruk runt år 2022, dock i mån av plats.

– Vi vill börja med att testa detta. Allt handlar om vilken kapacitet vi har, i första hand måste såklart resenärer utan cykel få plats. Men vi måste öka cyklandet och få fler att ställa bilen, säger Sara Svanström. Liberalern­a i Täby kommun ställer sig också positiva till förslaget och menar att det skulle underlätta för Täbybor som inte bor nära Roslagsban­an.

– Vår förhoppnin­g är att förslaget om att kunna ta med cykeln på Roslagsban­an ska underlätta vardagen för många Täbybor, genom att förenkla resan från dörr till dörr. Vi i kommunen behöver också fortsätta investera i cykelinfra­struktur i form av trygga cykelställ vid större knytpunkte­r för kollektivt­rafiken, som exempelvis vid Täby centrum och Roslags-Näsby, säger Hans Ahlgren (L), kommunalrå­d.

L vill även satsa på att resenärer ska kunna ta med cykeln på vissa bussar i regionen, där man hänger cykeln i ett ställ längst fram på bussen.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PÅ PROV. Nu vill L se att man inför en testperiod där passagerar­e får ta med sig sin cyklar på tåget.
FOTO: MOSTPHOTOS PÅ PROV. Nu vill L se att man inför en testperiod där passagerar­e får ta med sig sin cyklar på tåget.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden