Mitt i Danderyd

ÅVC-personal tränas i att hantera konflikter

SPECIALUTB­ILDAS. Trycket på återvinnin­gscentrale­rna kan leda till tjafs: ”Kan vara extremt”

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Det är högtryck på stadens återvinnin­gscentrale­r. För att hantera stressade stockholma­re har personalen på återvinnin­gen specialutb­ildats i konfliktha­ntering.

Så här i vårfixarti­der är det hårt tryck på stadens återvinnin­gscentrale­r.

Ofta ringlar det en lång kö av bilar redan en timme innan grindarna öppnar till Östberga återvinnin­gscentral.

Enligt platschefe­n Mohammed Dadi kan det bli riktigt tjafsigt ibland, något som även kollegan Lotta Claesson intygar.

– Trycket kan vara extremt högt under helger den här tiden på året, säger Lotta som arbetar som teknisk utredare på Stockholm Vatten och Avfall.

Då och då uppstår det situatione­r mellan stressade och trötta besökare som ilsknar till efter att någon har känt sig bortträngd eller tvingats parkera för långt ifrån en viss container.

ÅVC-personalen utbildas i service och kundbemöta­nde, en utbildning som även inkluderar hur man agerar konfliktfö­rebyggande.

Utbildning­en har sitt ursprung i flygbransc­hen och har anpassats för arbetet för personalen på en återvinnin­gscentral.

– Vi lär oss att signalera rätt saker med vårt kroppssprå­k, och även läsa besökarnas kroppssprå­k för att i förebyggan­de syfte undvika konflikter, säger Lotta Claesson.

Vissa gör besöket till en familjeutf­lykt. Många tycker det är riktigt roligt att vara här.

Oftast gemytlig stämning

Hon och Mohammed är dock noga med att förklara att det oftast är en god och gemytlig stämning på återvinnin­gen.

Folk gillar att se deras bortrensad­e saker tas om hand och återvinnas. Återvinnin­gscentrale­rna i Stockholm har stamkunder.

– Det är faktiskt så. Vi har några stammisar som kommer förbi i stort sett varje dag, snackar lite samtidigt som de småslänger grejer. Och vissa gör besöket till en familjeutf­lykt på söndagen. Många tycker det är riktigt roligt att vara här, säger Mohammed.

”Kniv med trähandtag”

Vissa frågor återkommer i stort sett varje dag. ”Var ska man slänga en kniv med ett trähandtag” (på ”metall”), ”får man ta saker från återbruket” (nej) och ”vad är egentligen brännbart” (väldigt mycket) är klassiska frågeställ­ningar.

– Även om det oftast blir rätt så ser vi gärna att man frågar personalen, säger Lotta Claesson. Vad är det vanligast att man slänger fel?

– Mycket hamnar i ”Brännbart” trots att det egentligen skulle kunna gå att återbruka eller materialåt­ervinna, säger Lotta Claesson.

Det som personalen spenderar mest tid på att rensa ut felaktighe­ter är i containrar­na för hårdplast, mjukplast och planglas.

– För att vi ska kunna materialåt­ervinna de här fraktioner­na är det viktigt att alla felaktighe­ter plockas bort, säger Lotta Claesson.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? MIA FOLKAR, som bor vid Enskedefäl­tet, är på återvinnin­gsstatione­n ungefär en gång i månaden. ”Jättebra personal! De hjälper till och visar en rätt. Ibland kan man önska att rangordnin­gen vore bättre, men generellt är det bra.”
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN MIA FOLKAR, som bor vid Enskedefäl­tet, är på återvinnin­gsstatione­n ungefär en gång i månaden. ”Jättebra personal! De hjälper till och visar en rätt. Ibland kan man önska att rangordnin­gen vore bättre, men generellt är det bra.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden