Mitt i Danderyd

Så påverkar EU oss i Stockholm – till vardags

- Michael Toll michael.toll@direktpres­s.se

Mer än hälften av det som beslutas om i Stockholms kommuner påverkas av EU. Vi har tittat närmare på hur stockholma­rnas intressen påverkas av beslut på EU-nivå.

EU-valet står för dörren, men spelar det någon roll för oss stockholma­re? Ja, i allra högsta grad!

– EU har väldigt stor inverkan på Stockholms utveckling. Mer än 50 procent av ärendena i kommunfull­mäktige påverkas av beslut som fattas i EU, säger David Preuss, projektled­are EUpolicy, som arbetar med EU-frågor i Stadshuset.

– Folk tänker nog inte på hur mycket EU faktiskt påverkar oss i vardagen, säger kollegan Mimmi Delsing, projektled­are EU-policy.

”Bevakar nya förslag”

Ofta sätts regler på EU-nivå, som egentligen är mål som varje medlemslan­d sedan ska se till att uppnå. Det blir upp till nationella myndighete­r och kommuner att se till att genomföra reglerna.

EU-samarbetet handlar också om att hur man spenderar EU:s budget. Här är det mycket viktigt att Stockholm är med och försöker styra vad pengarna ska gå till.

– Vi arbetar mycket med att bevaka nya förslag från EU, analysera hur de kan komma att påverka Stockholm och sedan kommunicer­a våra synpunkter med beslutsfat­tare, säger David Preuss.

Gynnar stadens utveckling Stockholm har en viktig position i EU, inte minst genom stadens ordförande­skap i det europeiska storstadsn­ätverket Eurocities. Till och med 2020 är Stockholms finansborg­arråd Anna König Jerlmyr (M) ordförande i Eurocities.

Enligt Mimmi Delsing och David Preuss har EU-samarbetet gynnat Stockholms utveckling och inför 26 maj uppmanar de alla stockholma­re att rösta.

– Det bästa parlamente­t vi kan få är det som flest har använt sin rösträtt till att få fram. Så enkelt är det, säger David.

 ?? FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN ?? EU-KOLL. Mimmi och David arbetar som EU-samordnare i Stadshuset.
FOTO: SACHARIAS KÄLLDÉN EU-KOLL. Mimmi och David arbetar som EU-samordnare i Stadshuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden