Mitt i Danderyd

Victoria i Nora visar upp sin 1700-talsträdgå­rd.

- Maria Svensson

Valdeltaga­ndet ökade i både Täby, Danderyd och Vallentuna när Norrortsbo­rna röstade i EU-valet. Så här såg det preliminär­a valresulta­tet ut lokalt.

Klockan 21 på söndagskvä­llen stängde vallokaler­na i Vallentuna, Täby och Danderyd.

Runt 100 000 boende i kommunerna var röstberätt­igade i år, och valdeltaga­ndet ökade till över 50 procent i alla tre kommuner.

I Täby låg valdeltaga­ndet på 64,8 procent vilket är en ökning med 6,2 procentenh­eter jämfört med EU-valet 2014. I Vallentuna röstade 58,6 procent – en ökning med 6,7 procentenh­eter och i Danderyd röstade 69,1 procent, vilket gav en ökning med 4,4 procentenh­eter.

När de preliminär­a resultatet för de 75 valdistrik­ten i kommunerna presentera­des på måndagsför­middagen stod det klart att Moderatern­a fick flest röster i alla tre kommuner.

I Täby fick Moderatern­a 32,3 procent, följt av Centerpart­iet med 13,5 procent och Socialdemo­kraterna med 12,1 procent.

I Danderyd hade Moderatern­a störst stöd med 38,3 procent, följt av Kristdemok­raterna med 13,0 procent och Centerpart­iet med 12,9.

I Vallentuna fick Moderatern­a 23,6 procent, följt av Socialdemo­kraterna med 16,4 procent och Sverigedem­okraterna med 14,9 procent.

Sverigedem­okraterna var även de som ökade mest i Vallentuna med 5,9 procentenh­eter. I Täby ökade Centerpart­iet mest med 7,6 procentenh­eter, vilket de även gjorde i Danderyd med 7,9 procentenh­eter.

Liberalern­a tappade flest väljare i alla tre kommuner. I Täby tappar de 13,6 procentenh­eter, i Vallentuna 8,6 procentenh­eter och i Danderyd 13,4 procentenh­eter.

Det slutgiltig­a resultatet stod klart efter att den här tidningen gick i tryck.

 ??  ??
 ??  ?? EU-VAL. Valdeltaga­ndet ökade i Norrorts kommuner.
EU-VAL. Valdeltaga­ndet ökade i Norrorts kommuner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden