Mitt i Danderyd

Så påverkas bönderna av vildsvinen­s framfart

”Som ett smörgåsbor­d för grisarna” Vildsvinss­tammen har exploderat de senaste åren, enligt en rapport från Sveriges Lantbruksu­niversitet. Det slår hårt mot lantbrukar­e, som får sina grödor uppätna och går med ekonomisk förlust. På Tarby Gård i Vallentuna

- Josefine Thureson Kämpe

På en 150 hektar stor gård i norra Vallentuna odlar Fredrik Andersson vete, havre, råg och korn. Tidigare odlade han även majs och ärtor här, men det slutade han med för fyra år sedan – eftersom grödorna blev förstörda på nolltid.

– Jag har fått sluta odla de känsligast­e grödorna, som ärtor och majs. Det är omöjligt med den här mängden grisar. Detsamma om man skulle vilja odla potatis och grönsaker. Det går inte, det blir uppätet direkt, säger bonden Fredrik Andersson som driver Tarby gård och även är vice ordförande i LRF Vallentuna.

Enligt Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF) har vildsvinsp­opulatione­n ökat drastiskt de senaste åren. Det utgör ett hot mot lantbrukar­e som drabbas ekonomiskt när vildsvinen förstör mark och äter upp skördar. Sveriges Lantbruksu­niversitet uppskattar att det rör sig om 1,1 miljard kronor per år som försvinner i skador och odlingsför­luster orsakat av vildsvin.

För Vallentuna­bon Fredrik Andersson var det som värst för fyra-fem år sedan. Då blev det ett skördebort­fall på 50-75 000 kronor.

– Det var ohyggligt mycket grisar då. Jag såg dem varje kväll, berättar han.

Men i år har det varit relativt lugnt. Fredrik har inlett ett samarbete med jägarna i området, som hjälper honom att hålla vildsvinen borta från fälten genom att skjuta en del av dem.

– Vi turas om att ha någon ute varje kväll. Vi vill inte heller ha dem ute på åkrarna, utan i skogen. Vi försöker styra dem till skogen genom att placera ut foderplats­er där, så kallade åtlar. Då lockar vi dem dit och kan skjuta dem där, säger jägaren Mikael Holmström.

Tar på krafterna

Men just vildsvinsj­akt tar mycket på krafterna, särskilt för de jägare som börjar komma upp i åldern, berättar han.

– Vildsvinsj­akt sker främst på nätterna. En dag när vi åkte ut efter middagen sköt vi fyra grisar. Vi var inte hemma igen förrän det blivit ljust ute, berättar Mikael Holmström.

Han hoppas att fler ungdomar kan ansluta sig till jaktlaget, då det är så tungjobbat med vildsvinen.

Mikael tror att den stora mängden vildsvin delvis beror på att fler har överlevt vintrarna.

– Det har varit för många mildra vintrar i rad. Fler individer har överlevt, säger han.

– Sedan är det ju för att vildsvinen förökar sig väldigt snabbt, inflikar Fredrik.

Att vildsvinen saboterar för lantbrukar­e påverkar inte bara den enskilda gården, menar lantbrukar­en. I det långa loppet får det konsekvens­er även för klimatet:

– När de bökar upp mulljord som innehåller partiklar så avger det växthusgas­er som stiger upp till ozonlagret. Där vill man ha odlad mark så mycket som möjligt. Det är också viktigt att vi kan odla våra egna baljväxter så vi kan minska importen från andra länder, säger Fredrik Andersson.

Mikael Holmström nämner även en tjänst som Jägarförbu­ndet har börjat med, kallad vildsvinsh­jälpen – där lantbrukar­e sätts i kontakt med en jägare.

En dag när vi åkte ut efter middagen sköt vi fyra grisar.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SAMARBETE.
På Tarby gård hjälps det lokala jaktlaget och lantbrukar­na åt för att hantera den stora mängden vildsvin. Jägaren Mikael Holmström (till höger) tror att antalet beror på att fler har överlevt de mildra vintrarna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SAMARBETE. På Tarby gård hjälps det lokala jaktlaget och lantbrukar­na åt för att hantera den stora mängden vildsvin. Jägaren Mikael Holmström (till höger) tror att antalet beror på att fler har överlevt de mildra vintrarna.
 ??  ?? GRÖNSKA.
Årets skörd har klarat sig ovanligt bra jämfört med tidigare år. I år räknar bonden Fredrik Anderson med 7-8 ton höstvete.
GRÖNSKA. Årets skörd har klarat sig ovanligt bra jämfört med tidigare år. I år räknar bonden Fredrik Anderson med 7-8 ton höstvete.
 ?? LANTBRUK. ?? Just nu är vetet i skedet ”begynnande axgång”, då man kan se veteax i stjälken. Det är när det slår ut i juli månad som vildsvinsp­lundringen börjar. ”De älskar det”.
LANTBRUK. Just nu är vetet i skedet ”begynnande axgång”, då man kan se veteax i stjälken. Det är när det slår ut i juli månad som vildsvinsp­lundringen börjar. ”De älskar det”.
 ?? FOTO: CARL HOLMSTRÖM ?? SKADOR. Så här såg det ut på ett av fälten tidigare i vår. Jorden har bökats upp av vildsvin.
FOTO: CARL HOLMSTRÖM SKADOR. Så här såg det ut på ett av fälten tidigare i vår. Jorden har bökats upp av vildsvin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden