Mitt i Danderyd

De samlar tjejer under ramadan

Nu tar fastemånad­en slut: ”Handlar om gemenskap”

- Ella Söderberg

Vilken böneapp är mest pålitlig, hur håller jag mig mätt, och vad gör jag om jag inte kan fasta? I Facebookgr­uppen Ramadan 2019 kan svenska kvinnliga muslimer diskutera allt kring Ramadan och Eid.

Klockan är tre och fredagsbön­en är över. Många har lämnat Stockholms moské vid Medborgarp­latsen, men på bänken utanför sitter Elham Berhe, Meriem Mohammed och Nasra Omar.

Elham startade Facebookgr­uppen, som i skrivande stund har 620 medlemmar. Syftet är att stötta varandra under fastemånad­en, som tar slut med festen Eid al-fitr den 4 juni (se faktaruta).

– Det blir mycket tips om bra mat att äta för att orka hela dagen, men även råd om böneappar och hur man ska vara en bra muslim i Sverige, säger Elham.

Ett tryggt forum

Att gruppen bara är till för tjejer är för att det saknas kvinnliga forum på nätet, och att vissa kan känna att det är mer bekvämt att ställa frågor till andra kvinnliga muslimer.

– Man kanske är rädd att folk ska döma en, berättar Meriem.

I gruppen finns även en del kvinnliga konvertite­r. Gruppen fungerar också som ett forum att hitta nya vänner att fira med.

– De kanske inte har samma nätverk eller en familj att fira med, säger Elham.

Flera av medlemmarn­a i gruppen planerar även att träffas.

– Det är det som ramadan handlar om, gemenskap. Alla

Ramadan handlar om att komma nära sin tro.

får vara med, säger Elham.

– Men det enda vi tänker på är mat, haha, lägger Meriem till.

En fråga som ofta dyker upp är vad man ska göra om man inte kan fasta, exempelvis om man är gravid eller sjuk.

– Men det betyder inte att man exkluderas under ramadan. Man kan göra andra saker som att ge mat till fattiga, säger Elham.

Finns det något man som icke-muslim inte bör fråga någon som fastar?

– Enligt mig finns det inga obekväma frågor. Men vissa kanske känner skam över att de inte fastar och kanske inte vill berätta det, säger Elham.

Extra mycket fest i år

När fastan bryts efter att solen har gått ner är det vanligt att ses och äta, iftar.

– I början är det mycket mat som gäller, man ses och hjälps åt, som ett slags knytisifta­r. Men ramadan handlar om att komma nära sin tro, så det borde egentligen inte vara så mycket fokus på maten, säger Meriem.

Den fjärde juni är ramadan över och Eid al-fitr firas i tre dagar. Familj och vänner samlas och eidbönen på morgonen är viktig. I år sammanfall­er festen med studenttid­en så då blir det extra mycket fest, berättar tjejerna.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? GRUPP. Nasra Omar, Meriem Mohammed, och Elham Berhe berättar att vissa kvinnliga muslimer kan känna sig mer bekväma att ställa frågor i en grupp bara för tjejer.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON GRUPP. Nasra Omar, Meriem Mohammed, och Elham Berhe berättar att vissa kvinnliga muslimer kan känna sig mer bekväma att ställa frågor i en grupp bara för tjejer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden