Mitt i Danderyd

Privatekon­omi på skolschema­t

När kan man låna, vad är ett impulsköp och är det rimligt att spara när man är femton år? Förra veckan lärde sig Danderyds nior mer om privatekon­omi. ”Det är de små utgifterna man inte har koll på”

-

Flera av eleverna har det bra ställt hemma men det är ändå viktigt att de får en förståelse för pengar.

– Jag förstår inte varför man slutar med kontanter, i dag känns det inte på riktigt när man är på stan och handlar, säger en av eleverna i klass 9E på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm.

– Du menar att du bara blippar kortet, säger föreläsare­n Per Långsved, Nordeas Sverigeche­f.

– Ja exakt, man har ju ingen koll, säger eleven.

Klass 9E sitter samlade i ett av klassrumme­n på skolan. Hemkunskap­slektionen är i dag lite speciell. I stället för kastruller och skärbrädor, är det privatekon­omi som står på menyn.

Eleverna i klassen är överens. Det är svårt att ha kolla på var pengarna egentligen tar vägen.

– Småutgifte­rna är de man inte tänker på, att man handlar kaffe i kiosken när man är stressad inför ett prov eller går ut och äter istället för att äta lunch på skolan, säger eleven Lovisa Hardt.

Lätt att leva över tillgångar­na

Enligt en undersökni­ng från Nordea har hälften av ungdomarna i Sverige i åldern 13 till 18 år dålig kunskap kring ekonomi. Till exmpel om vilka lån man ska ta och hur man betalar en räkning. Något som Ewa Carlsson, hemkunskap­slärare på VRG Djursholm, tycker skolan ska vara med och motverka.

– Jag vet att flera av eleverna har det bra ställt hemma men det är ändå viktigt att de får en förståelse för pengar tidigt och blir medvetna konsumente­r, säger hon.

Hon menar att sociala medier även kan vara skadligt för ekonomin.

– De ser vilket liv andra lever på Instagram och då är det lätt att man lever utöver sina tillgångar, säger hon.

Under lektionen har privata rådgivare från Nordea bjudits in och en av deras största råd är att börja spara i tidig ålder. På så vis får man in rutinen. Ett annat tips är mer riktat till föräldrarn­a: börja prata om privatekon­omi hemma tidigt.

Vill ha mer ekonomi i skolan

Nästan ingen av eleverna i lektionsru­mmet har betalt en faktura tidigare. Men de upplever att man ändå pratar om ekonomi hemma med familjen.

– Vi pratar mest om värdet på pengar hemma, att det är viktigt att göra bra ifrån sig i skolan och de peppar till att hitta ett sommarjobb, säger eleven Sophie Oscarsson.

– Jag tycker att man borde prata mer om det i skolan, att det kan bli invävt i SOlektione­rna eller så, säger klasskompi­sen Arvid Hammarströ­m.

Hinner inte sommarjobb­a

Enligt föreläsare­n Per Långsved är det flera faktorer som gör att unga har sämre koll på ekonomin.

– Många har det bra ställt idag, därför är det extra viktigt att man har en öppen dialog tidigt och verkligen funderar på var pengarna tar vägen. När man jobbar och tjänar egna pengar får man en bättre känsla för pengarnas värde. Skolan kräver mycket och aktivitete­r tar en stor del av tiden vilket ofta gör att elever idag inte alltid hinner med ett extrajobb, säger Per Långsved. Maria Svensson

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? SPARA.
Viktor Rydbergs nior gör budget för att se vad de spenderar pengarna på, kläder mat och småköp var de största utgifterna.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON SPARA. Viktor Rydbergs nior gör budget för att se vad de spenderar pengarna på, kläder mat och småköp var de största utgifterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden