Mitt i Danderyd

MARIA SVENSSON: ”Hör jag en till opassande kommentar får du rött kort!”

-

Jag har bänkat mig framför tv:n de senaste dagarna. Både hemma, i en föreningsl­okal och på en bar. Jag har sett USA mosa Thailand och hört Sveriges jubel efter vinsten mot Chile. Jag var inte ensam. För det fina med fotboll är att det förenar.

Årets VM skapar dock andra tankar och det står klart att kvinnorna enligt vissa inte är lika välkomna på planen som herrarna.

Under veckan har jag hört opassande kommentare­r, som: ”Vem tittar på tjejfotbol­l”, ”hon är inte så snygg” och ”nej, det är inte riktiga VM”.

Men vi har trots allt blivit bättre med åren i synen på damfotboll. I Aftonblade­ts Fotbollsbi­bel belyste de en av sina egna artiklar från VM-95. Där gick att läsa att tidningen under VM-95 frågat alla i landslaget om de var oskulder (!), och att de klätt spelarna i långklänni­ng och nylonstrum­por inför fotografer­ingen.

Ska tilläggas att Aftonblade­t i artikeln själva skriver att de idag skäms över publicerin­gen.

Men samtidigt som spelarna kämpar för bättre löner måste vi tittare tänka på språket. Istället för att fokusera på kön – prata om passningar­na, målen och den kommande finalen. Hör jag en till opassande kommentar får du rött kort! Låt fotbollen göra det den är bra på – förena.

 ?? MARIA SVENSSON Reporter Prata med mig! maria.svensson @direktpres­s.se ??
MARIA SVENSSON Reporter Prata med mig! maria.svensson @direktpres­s.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden