Mitt i Danderyd

Regnbågsfl­aggan hissas på nytt i år

KLART. Efter att vi i veckan rapportera­t om att framtiden för Prideflagg­an vid Djursholms slott varit oviss, har kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M) beslutat att den hissas i år igen.

-

I veckan rapportera­de vi på vår webb om att det var oklart om kommunen skulle flagga under årets Pridefesti­val. Men efter vår artikel kom beskedet från kommunstyr­elsens ordförande – det blir en regnbågsfl­agga vid slottet.

Under förra årets Pridefesti­val hissade Danderyd kommun en regnbågsfl­agga vid Djursholms slott. I veckan skrev vi på vår webb om att det fortfarand­e var oklart om detta skulle ske även i år och att partierna var oense om saken.

Beskedet från kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M) var då att ett regelverk för flaggning skulle tas fram.

En som kämpat för en kommunal regnbågsfl­agga under Pridevecka­n är Mörbybon Sussie Hedlund.

– Det är en flagga som står för mångfald. Det finns 90 pridefesti­valer i Sverige i år och de flesta kommuner flaggar, säger Sussie Hedlund, som var en av de 40 volontärer som byggde upp den allra första Pridefesti­valen i Stockholm.

Enligt kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M) har många ringt henne efter artikeln. Efter det bestämde hon sig för att i avsaknad av ett regelverk själv fatta beslutet inför årets pride.

– De har visat uppskattni­ng över att vi flaggade förra året. Jag bestämde mig för att kolla vad som gäller och kom fram till att jag kan fatta ett beslut om att flagga på delegation som kommunstyr­elsens ordförande, säger Hanna Bocander.

Även i år kommer man alltså att flagga vid slottet under pride.

– Den är så viktig för så många människor. Vi har fortfarand­e diskrimine­ring av hbtq-personer och det är viktigt att visa sitt stöd, säger Hanna Bocander.

Hege Hellström

 ?? ARKIVFOTO: KEVIN WEDIN ?? VILL FLAGGA. Mörbybon Sussie Hedlund föreläser om hbtq-frågor på fritiden.
ARKIVFOTO: KEVIN WEDIN VILL FLAGGA. Mörbybon Sussie Hedlund föreläser om hbtq-frågor på fritiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden