Mitt i Danderyd

SKÖTERSKEL­YFT.

DS-uskan Marianne hyllas i nytt initiativ.

-

5 procent heter det nya initiativ som vill lyfta undersköte­rskeyrket genom att samla in hyllningar, från patienter och kollegor. En av de första att hyllas är Marianne Vartanian som arbetar på Danderyds sjukhus.

Satsningen­s namn kommer från att undersköte­rskor utgör just fem procent av Sveriges arbetskraf­t, och därmed har det vanligaste yrket. Trots det är det ett yrke som sällan lyfts fram, som är lågavlönat och många till sist väljer att lämna.

Det här vill initiativt­agaren Erik Wennhall ändra på.

– Vi hoppas att vårt initiativ får fler att fundera ett varv extra kring hur viktiga undersköte­rskorna faktiskt är, säger han i ett pressmedde­lande.

”En fantastisk uska”

Marianne Vartanian, som jobbar på Danderyds sjukhus, har varit undersköte­rska i 48 år och var en av de första personerna att hyllas. Motivering­en, skriven av hennes tidigare kollega Senait, löd:

”En fantastisk uska med hjärtat på rätt plats. Marianne var en grym kollega när vi arbetade tillsamman­s! Hon är alltid hjälpsam och positiv, vården behöver fler som henne”.

– Det kändes fantastisk­t. Jag tycker det är viktigt och bra att man får credd för att man arbetar som undersköte­rska. Många tror att det bara är slitsamt, men det ger så mycket eftersom det är vi som står patienten närmast, säger Marianne.

Hon har, trots sina 66 år, inga planer på att sluta.

– Jag går i pension snart men kommer fortsätta jobba på timmar för jag tycker så mycket om mitt jobb, säger hon.

Skriv motivering

Om du vet en undersköte­rska du vill hylla gör du det genom att gå in på initiative­ts webbplats, 5-procent.se, och skriva en motivering. I skrivande stund har det kommit in hela 2 473 stycken hyllningar.

Bakom initiative­t står Uska, en matchnings­tjänst för undersköte­rskor från företaget Skillio AB.

Emma Thimgren

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HYLLAS. Marianne Vartanian, som jobbar på Danderyds sjukhus, är en av undersökte­rskorna som hyllas i ett nytt initativ för att lyfta fram yrket.
FOTO: PRIVAT HYLLAS. Marianne Vartanian, som jobbar på Danderyds sjukhus, är en av undersökte­rskorna som hyllas i ett nytt initativ för att lyfta fram yrket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden