Mitt i Danderyd

16-åriga Enebybergs­ryttaren Cora klar för Falsterbo

- hege.hellstrom@direktpres­s.se

Det går spikrakt framåt för 16-åriga ryttaren Cora Hirn, som bor i Enebyberg med sin familj och sina hästar. I sommar är hon kvalad till de stora ridsporttä­vlingarna i Falsterbo.

Cora Hirn bor till vardags med sin mamma och pappa på en hästgård i Danderyd. Cora tränar mycket hemma på den egna ridbanan och ibland på ridvägarna i närheten. Under många år har hon tävlat hoppning i ponnyklass­er och hon har bland annat tagit ett EM-brons och flera SM-medaljer. Nu har hon gått över till att tävla stor häst och 2018 utsågs hon till ”Morgondage­ns vinnare” i Göteborg Horse Show.

Två hästar kommer med

Nyligen vann Cora ungdomsGra­nd Prix på Strömsholm, något som kvalificer­ar henne till de stora tävlingarn­a i Falsterbo i sommar.

– Det ska bli jättekul, jag har varit där en gång förut och det var jättehäfti­g atmosfär.

Cora tar med sig två hästar. Dels är det Ma Kleine, ett tioårigt sto som ska gå ungdoms-Grand Prix, och dels Chaginue, en nioåring som tävlat i klasser upp till 1,45, alltså hinder som är 1,45 meter höga. Chaginue och Cora ska tävla i lag i elitallsve­nskan.

– Ma Kleine har jag inte haft så länge, jag hoppas på någorlunda resultat men hon har aldrig varit på sådana arenor så vi får se. Jag tror att det kan gå ganska bra för laget i elitallsve­nskan.

Hon har ridit stor häst i 1,5 år nu. För många ryttare kan det vara svårt att gå från ponny till stor häst, men inte för Cora.

– Det passar mig väldigt bra att rida stor häst, de är ofta bättre ubildade och det passar mig för jag är lite av ett kontrollfr­eak. Sporten är också väldigt mycket mer utvecklad när det gäller tävlingar.

Falsterbo Horse Show går av stapeln 6-14 juli.

Hege Hellström

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ROLAND THUNHOLM ?? LUFTIGT. Det var högt över hindren som gällde för Cora Hirn och Ma Kleine på Strömsholm.
FOTO: ROLAND THUNHOLM LUFTIGT. Det var högt över hindren som gällde för Cora Hirn och Ma Kleine på Strömsholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden