Mitt i Danderyd

Bästa tipsen för dig som planerar att hyra ut din bostad i sommar

Tipsen om du planerar att dra in pengar på din lya i sommar

- Text: Erika Linden Jansson

Konceptet med Airbnb, där privata värdar har tagits emot av resenärer som vill se en mer genuin sida av Stockholm är väl etablerat. Men det har även sina fallgropar, när priset är lägre än hotell och stugor.

Det har blivit alltmer etablerat att man vill hyra ut ett rum eller lägenheten via webbtjänst­en Airbnb.

Även att byta lägenheter med andra resenärer har stigit rejält i popularite­t.

Men tänk på att du inte kan lånbyta din lägenhet utan hyresvärde­ns tillstånd.

–Det utgår visserlige­n ingen hyra om man byter bostäder under en period. Men även om det inte är några pengar inblandade så är det ändå fråga om en andrahands­uthyrning, säger Alexander Kuzmicki, chef för Hyresgästf­öreningens juridiska enhet i Region Aros-Gävle och Mitt.

– Den som tillfällig­tvis bor i lägenheten använder den ju ”självständ­igt”, vilket i praktiken innebär man bor där själv – inte tillsamman­s med den som hyr ut. Då är det fråga om en andrahands­uthyrning och för det krävs hyresvärde­ns tillstånd.

Airbnb när du inte är med

Det samma gäller också Airbnb, i de fall där du hyr ut lägenheten och själv vistas på annat håll. Även här måste du ha hyresvärde­ns tillstånd.

Om hyresvärde­n inte godkänner din förfrågan kan du vända sig till hyresnämnd­en i stället för att försöka få tillstånd. Detta omintetgör i praktiken oftast uthyrninge­n eftersom det hela kan dra ut på tiden.

Det är dessutom mycket tveksamt om nämnden skulle godkänna en sådan bandrahand­suthyrning.

– Om hyresgäste­n skulle lånbyta eller hyra ut lägenhet utan att begära hyresvärde­ns tillstånd kan hyresvärde­n säga upp hyresgäste­n. Det troliga är ändå att hyresgäste­n skulle få bo kvar om det blev en prövning av uppsägning­en. Åtminstone om det är fråga om något enstaka tillfälle, säger Alexander Kuzmicki.

Airbnb när du är hemma

Många hyr ut ett rum via Airbnb, samtidigt som man själv bor kvar i lägenheten.

Då är det fråga om att ha inneboende och det får man ha utan att fråga hyresvärde­n om lov. Det får självklart inte störa grannarna eller hyresvärde­n och heller inte vara så omfattande att det kan betraktas som näringsver­ksamhet.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? LÅNBYTE. Vill du ta dig an en ny stad, eller kanske bara en ny stadsdel – testa att byta lägenhet i sommar. Men försökt att förebygga de problem som kan uppstå.
FOTO: MOSTPHOTOS LÅNBYTE. Vill du ta dig an en ny stad, eller kanske bara en ny stadsdel – testa att byta lägenhet i sommar. Men försökt att förebygga de problem som kan uppstå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden