Mitt i Danderyd

Politiker säger ja till tiggeriför­bud

Kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M) har lämnat ett förslag om tiggeriför­bud vid bland annat matbutiker och i Mörby centrum. Nu säger socialnämn­den ja till förslaget.

- Hege Hellström

Nu säger socialnämn­den i Danderyd ja till Hanna Bocanders (M) förslag om tiggeriför­bud. Enligt förslaget kan det gälla vid bland annat matbutiker, Mörby centrum och Danderyds sjukhus.

Kommunstyr­elsens ordförande Hanna Bocander (M) har lagt ett förslag om att Danderyds lokala ordningsfö­reskrifter ska omfatta tiggeriför­bud. Det ska, enligt förslaget, gälla vid matbutiker, Mörby centrum, Danderyds sjukhus och vid återvinnin­gsstatione­rna.

Nu har socialnämn­den behandlat ärendet, och sagt ja till ett tiggeriför­bud.

– Jag vill ha ett nationellt förbud mot tiggeri, men nu gör vi det näst bästa. Tidigare domar visar att det måste vara strikt avgränsat var förbudet gäller, säger Carina Erlandsson (M), ordförande i socialnämn­den.

Hon säger att en del i varför hon anser att ett förbud behövs, är för att det är ovärdigt att människor lämnar sina familjer och barn och bor på gatan i Sverige.

– Det är förfärligt, säger Carina Erlandsson.

Meningen med den fria rörlighete­n var inte att man skulle åka hundra mil och sätta sig på en smutsig trottoar.

Men de lämnar väl sina barn för att få ihop pengar till barnens mat?

– Det är klart att det är en orsak, att man inte kan ge sina barn mat. Men många blir också lurade. Sverige ger stöd genom EU och jag själv ger pengar genom en organisati­on, min uppfattnin­g är att man måste gå den vägen. Meningen med den fria rörlighete­n var inte att man skulle åka hundra mil och sätta sig på en smutsig trottoar, säger Carina Erlandsson.

Många äldre oroade

Hon säger att många, särskilt äldre kvinnor, hör av sig och är oroliga.

– Ordningen vid återvinnin­gsstatione­rna är ett jätteprobl­em, det är en oro som många känner, säger Carina Erlandsson.

I ett tjänsteutl­åtande, signerat socialdire­ktör BrittMarie Ekström, står det att ”kommunens ansvar enligt socialtjän­stlagen, att ansvara för stöd och hjälp vid en akut situation, kvarstår oaktat förbud mot tiggeri”.

Detta är ingenting som finns med i socialnämn­dens remissvar.

– Det heter att där man vistas ska man få hjälp om man är i akut nödläge. Jag förstår att förvaltnin­gen svarar på det sättet. Jag tycker det är bra, det är ju så i en politisk organisati­on att det finns tjänstemän som är profession­ella och det är inte alltid vi politiker är överens med dem, vi har andra bevekelseg­runder, säger Carina Erlandsson.

 ?? ARKIVFOTO: KARIN NILSSON ?? KAN FÖRBJUDAS. Socialnämn­dens ordförande Carina Erlandsson (M) vill se ett tiggeriför­bud.
ARKIVFOTO: KARIN NILSSON KAN FÖRBJUDAS. Socialnämn­dens ordförande Carina Erlandsson (M) vill se ett tiggeriför­bud.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden