Mitt i Danderyd

Polisen: Få inbrott i Danderyds villor

Det begåtts färre inbrott under sommarmåna­derna i Danderyd, jämfört med tidigare år. Samtidigt finns risk för en ny ökning när höstmörkre­t kommer, menar kommunpoli­sen.

- Maria Svensson Emma Löf Hagström

Det är väldigt ovanligt att man går in när folk är hemma, men det händer.

Polisen ser en ny trend när det gäller bostadsinb­rott i Norrort. Under sommaren var det mycket färre inbrott än tidigare år. Men nu kommer mörkret vilket kan öka statistike­n.

Täby och Danderyd är några av de kommuner där bostadsinb­rotten varit många de senaste åren. Men nu ser lokalpolis­en att siffrorna gått ner i sommar, alltså juni, juli och augusti, i båda kommunerna.

– Det ser väldigt positivt ut, statistike­n visar på färre inbrott i år än tidigare, säger Mattias Tillberg, kommunpoli­s i lokalpolis­område Täby.

I Täby har det skett en minskning från 51 inbrott 2018 till 35 den här sommaren. I Danderyd skedde 51 inbrott samma period under 2018. I år låg siffran på 27.

– Vi har inte haft så här låga siffror på länge. Det är halverat från tidigare. Minskninge­n beror på att inbrottsli­gor inte valt de här områdena på samma sätt, säger Mattias Tillberg.

Dagtid med dålig insyn

De flesta av de inbrott som skett, har skett dagtid och på platser där insynen är dålig.

– Det har mestadels rört sig om uppbrutna fönster, altandörra­r och balkongdör­rar. Det är väldigt ovanligt att man går in när folk är hemma, men det händer, säger Mattias Tillberg.

Trots att polisen ser positivt på den nya trenden så vet de att inbrotten kan öka i och med att det börjar skymma tidigare nu när hösten kommer.

– Det blir lättare att gömma sig. Generellt brukar det ske en liten ökning på hösten, säger Mattias Tillberg.

Enligt polisen brukar gärningsmä­nnen ofta reka i området innan och det rör det sig främst om utländska stöldligor, men även gärningspe­rsoner från lokalområd­et.

– Största delen som vi vet om har varit inresta och det har varit väldigt organisera­t. Gränspolis­erna jobbar aktivt med att upptäcka och uppmärksam­ma det här, och försöker hela tiden förhindra sådant.

’’Tänk som en tjuv’’

Ett tips från polisen är att tänka som en inbrottstj­uv: Var skulle du bryta dig in i ditt eget hus? Där ska man höja säkerheten, genom en sensorstyr­d lampa, brytskydd, fönsterlås eller larm i huset. Man ska även vara uppmärksam på förändring­ar på tomten – det kan vara tjuvar som placerar ut föremål för att se om du är hemma och plockar bort det.

– Lägger man märke till en förändring på tomten ska man vara extra uppmärksam. Det kan vara en sten, spade eller lite vad som helst, säger han.

 ?? FOTO: PICASA ?? MINSKNING. Bostadsinb­rotten i Danderyd och Täby har varit färre denna sommaren än på länge menar polisen.
FOTO: PICASA MINSKNING. Bostadsinb­rotten i Danderyd och Täby har varit färre denna sommaren än på länge menar polisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden