Mitt i Danderyd

Dags att ladda för folkfest – och 10-timmarslop­p.

ULTRAMARA. Tio timmars löpning – så här förbereder du dig bäst enligt Lisa Norén

- Emma Löf Hagström Hege Hellström

Tio timmars löpning i svårt kuperad terräng. Det väntar Danderyd, när ultraloppe­t Be out anordnas i Enebyberg.

Ultraloppe­t Be out är något utöver det vanliga. 75 löpare kommer att delta i tävlingen, som pågår i hela tio timmar – där en sexkilomet­ersbana ska klaras av varje timme. Starten för det första varvet går klockan 07.55 vid Enebybergs IP, och ett nytt varv påbörjas sedan efter varje 60-minutersin­tervall. Den eventuella tid som blir över efter målgång vid varje runda ägnas åt att ladda batteriern­a till nästa tur.

Den typen av ultralopp kallas för Backyard Ultra (se faktaruta).

– Normalt inom Backyard Ultra håller man på tills det är en löpare kvar, men här tar vi tio varv där snabbaste totala tiden vinner. Det blir lite mer koncentrer­at, plus att vi vill ha en fest efteråt, säger David Göhlman, tävlingsan­svarig.

För att klara av att springa många varv behöver förutsättn­ingarna vara de rätta. Lisa Norén tävlar för Enebybergs IF och har sprungit flertalet ultralopp. Noggranna förberedel­ser är a och o, menar hon.

– Det handlar mycket om att först träna långsiktig­t; man måste ha en grund där man är någorlunda bekväm med längre sträckor. Man ska helst inte hoppa på något program som lovar att man ska bli tävlingsre­do på bara någon månad, det tar längre tid än så, säger hon.

Bekväm med utrustning­en

Lisa Norén tipsar även om att se till att vara bekväm med utrustning­en – som till exempel skor du vet att du inte får skavsår av.

– Öva på att inta olika sorters energi medan du springer och se så att kroppen verkligen klarar av det, säger hon.

Under själva loppet är det viktigaste att hålla sig till en redan uttänkt plan.

– Lägg upp något slags schema för loppet. Gå i alla backar och bestäm dig för när du ska äta och håll dig till det, även om du inte känner dig hungrig. Fira varje delmål, ta en liten godisbit kanske. Mitt bästa tips är dock att ta det lugnare än vad du tror. Det ska nästan kännas pinsamt långsamt men det kommer få dig att orka i längden, säger Lisa Norén.

Den som inte orkar springa tio varv kan fortfarand­e vara med under dagen.

– Tycker man att det verkar kul kan man titta förbi, det är drop in under hela tävlingen. Det kommer att vara en folkfest och vi vill att så många som möjligt ska vara med och springa ett varv eller två bara för skojs skull, säger Lisa Norén.

Trots att det ibland är tufft är det löparglädj­en och gemenskape­n som lockar med ultralopp.

– Det är en gemenskap och glädje som är svår att hitta någon annanstans, och det blir alltid en väldigt fin stämning ute i spåren. Euforin när man klarat av ett lopp går inte att beskriva, säger Lisa Norén.

Det ska nästan kännas pinsamt långsamt men det kommer få dig att orka i längden.

 ??  ??
 ?? FOTO: ALEXANDER NEIMERT, FJÄLLFOTO ?? HÅRDTRÄNIN­G. Lisa Norén från Enebybergs IF är en av löparna som deltar i ultraloppe­t. Hennes tips är bra utrustning – och långsiktig träning.
FOTO: ALEXANDER NEIMERT, FJÄLLFOTO HÅRDTRÄNIN­G. Lisa Norén från Enebybergs IF är en av löparna som deltar i ultraloppe­t. Hennes tips är bra utrustning – och långsiktig träning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden