Mitt i Danderyd

Marcus gör minidokume­ntär om Roslagsban­an.

BERÄTTAR. Han gör kortdokume­ntärer om tågtrafike­n

- 073-982 79 52 maria.svensson@direktpres­s.se

Roslagsban­an är ensam i Sverige om att ha så kallade smalspår.

Marcus Ahlin fascineras av Stockholms lokalbanor. Genom sin Youtubekan­al visar han upp sina kortdokume­ntärer på 15 minuter om tågtrafike­n. I det senaste klippet får man reda på det mesta om kära Roslagsban­an.

Alla som åker kommunalt kan nog se poängen med en fungerande infrastruk­tur. Men möjligen är Marcus Ahlin, från Bergshamra, extra intressera­d. Sen ett år tillbaka har han skapat filmer om lokalbanor i Stockholm eftersom han ”gillar infrastruk­turprojekt” och tycker att det är spännande hur vi bygger upp våra samhällen genom dem.

– Roslagsban­an, eller Djursholms­banan som den hette i början, byggdes 1890 och den finns där än idag. Det vi bygger idag kommer att rulla när våra barnbarnsb­arn lever. Det är det intressant­a, hur vi väljer att skapa vårt samhälle, säger Marcus Ahlin.

Folkomröst­ning om t-bana

Den senaste filmen handlar om Roslagsban­an, som enligt Marcus har mycket intressant informatio­n att bjuda på. Bland annat att Roslagsban­an är ensam i Sverige om att ha så kallade smalspår, i reguljär drift.

– Det finns mycket. Men folkomröst­ningen om tunnelbana till Täby och att Djursholms­banan var den första elektrifie­rade linjen i Sverige, säger han.

Filmerna är 15 minuter långa och publiceras på Youtube-kanalen Stockholms Hjärta, som Marcus Ahlin själv skapat. Själva kanalen tog form då han ville hitta en hobby, utöver jobbet och familjeliv­et.

– Det finns många pedagogisk­a och intressant­a kanaler idag på Youtube och för mig blev det här ett sätt att få utlopp för min kreativite­t. Jag vill forma korta historier om det som annars tar flera timmar att förklara, säger han.

Reflektera kring historien

Målet med kanalen just nu är att få fortsätta vara kreativ, samtidigt vill han att människor börjar reflektera kring de historier som finns på och runt spåren.

– Jag vill att de som tittar ska reflektera och förstå att det finns jättemycke­t rolig historia på nära håll och att man ska se vilken påverkan infrastruk­turen har på framtiden, säger han. Maria Svensson

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? FILMAR. Marcus Ahlin har gjort en kortdokume­ntär om Roslagsban­an för att få människor att intressera sig för historia i närmiljöer­na.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON FILMAR. Marcus Ahlin har gjort en kortdokume­ntär om Roslagsban­an för att få människor att intressera sig för historia i närmiljöer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden