Mitt i Danderyd

Dans med full fokus SQUAREDANC­E. Dansarna i Kvarntorps­gården i Näsbypark koncentrer­ar sig för fullt på callerns instruktio­ner. Nu vill de bjuda upp fler till en svängom som ’’rensar skallen’’.

SQUAREDANC­E. För Kristin Nilsdotter är det som meditation: ”Man rensar skallen”

- Maria Svensson

Fyra gånger under hösten slår Näsbyparks squaredanc­eklubb klackarna i taket – eller ja, i golvet. ’’ Man kan vara med här fast man precis börjat’’, säger ordförande Gunnar Lundborg.

Fönstren på övervåning­en i Kvarntorps­gården i Näsbypark står på vid gavel. Inne i trapphuset hörs musik och stamp från fötter mot parketten. Trots att klockan bara är tre på eftermidda­gen är det ett högt tempo på dansgolvet.

I dag anordnar Näsbyparks squaredanc­eklubb en av sina fyra höstdanser. Klubben startades 1997, av Täbybon Andrea Oxenstiern­a, i liten skala i lokalen Ångaren i Näsbypark.

Redan från start hade klubben ett fokus på seniorer.

– Vi har vuxit mycket sedan dess, fått många medlemmar och hittat större lokaler, säger ordförande Gunnar Lundborg.

De flesta medlemmarn­a är från Täby och kringligga­nde kommuner men danserna lockar människor från hela Stockholms­området.

– Vi har över 150 medlemmar i alla olika nivåer, det är det som är så kul med danserna – här kan man vara med fast man precis har börjat, säger han.

Ett sätt att träffa vänner

Ulla Olsson har dansat squaredanc­e i över tio år. För henne är dansen en sysselsätt­ning och ett sätt att träffa vänner.

– Det är väldigt socialt. Jag hittade en lapp vid Ensta krog om att klubben sökte folk och så tvingade jag en väninna att börja – hon älskade det. Så när jag blev pensionär visste jag vad jag skulle göra, säger hon.

Vid varje danstillfä­lle så hyrs en så kallad ”caller” in, som styr dansen genom utrop och bestämmer vad som ska ske på golvet.

Leif ”Snuffe” Ericsson är själv caller, men i dag är han här för att dansa.

– De som dansar ska aldrig veta vad som händer i förväg och det är det som är det roliga. Men sen är det viktigt att man anpassar det efter ”golvet”, känner av gruppen. Fast visst är det kul att utmana dem ibland, säger han och skrattar.

Han säger att squaredanc­e är en dans som passar alla, oavsett ålder eller rörlighet.

Eftersom alla enskilda turer, så kallade call, är inövade i förväg och samma i hela världen så kan alla dansa med alla.

– Det är många som reser runt i Europa och dansar, vissa åker till och med till Kina, säger ”Snuffe”. Gunnar Lundborg fyller i: – Det är en amerikansk folkdans som har sitt ursprung i de europeiska danserna, eftersom den kom till Amerika med immigrante­rna. Det är därför callen är på engelska, säger han.

På golvet är det hög koncentrat­ion och mycket ögonkontak­t. Ibland brister alla ut i ett ”tut tut”, eller ”jiho”.

Ut från lokalen kommer Kristin Nilsdotter.

– Nu måste jag ta lite luft, säger hon.

Dansar som männen

Eftersom det oftast är fler kvinnor än män som dansar har hon valt att dansa stegen som männen gör. För att visa det bär hon en röd slips, likt ett handväskeb­and, runt kroppen.

– Man får dansa oftare då, vi fick tips om det när vi började kursen. Det är lite olika steg för män och kvinnor men annars skiljer det sig inte mycket, säger hon.

För henne är dansen en typ av meditation.

– Man är helt slut i huvudet efter en dans, man rensar skallen. Eftersom man aldrig vet vad som kommer så måste man hela tiden lyssna på callern. Ibland breakar det (alltså att det blir fel och man får börja om, reds anm.). Men vi skrattar åt det, ibland så mycket att man inte hör vad callern säger, säger Kristin Nilsdotter.

 ??  ??
 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? DANSANTA. Här tar Kristin Nilsdotter och Ulla Olsson en paus och lite luft ute på terrassen efter flera omgångar dans inne i stugan. PASSANDE. Ordförande Gunnar Lundborg säger att squaredanc­e passar alla och hoppas att fler vill vara med i klubben. DANSGLÄDJE. Fokus och glädje på dansgolvet inne i Kvarntorps­gården när Näsbyparks squaredanc­eklubb anordnar höstdans.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON DANSANTA. Här tar Kristin Nilsdotter och Ulla Olsson en paus och lite luft ute på terrassen efter flera omgångar dans inne i stugan. PASSANDE. Ordförande Gunnar Lundborg säger att squaredanc­e passar alla och hoppas att fler vill vara med i klubben. DANSGLÄDJE. Fokus och glädje på dansgolvet inne i Kvarntorps­gården när Näsbyparks squaredanc­eklubb anordnar höstdans.
 ??  ?? BASAR. Det är callern som står på scenen som bestämmer vad som ska hända nere på dansgolvet – det gäller att vara uppmärksam så att man inte missar ett call.
BASAR. Det är callern som står på scenen som bestämmer vad som ska hända nere på dansgolvet – det gäller att vara uppmärksam så att man inte missar ett call.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden