Mitt i Danderyd

Historiskt flygplan i Vallentuna ska säljas

LANDMÄRKE. ”Vi är ledsna över att inte få ha vår flygmaskin”

-

Flygplanet som varit en del av Vallentuna flygfält sedan 1991 är till salu.

Detta eftersom Transports­tyrelsen har beslutat om flygförbud för planet. Nu sörjer Vallentuna­s flygfantas­ter.

Hösten 1991 flög Vallentuna­bon Åke Jansson sitt utländska, historiska flygplan Congo Queen till Vallentuna. Fyra år senare bildade han Vallentuna Aviatörför­ening.

Medlemmarn­a, som är särskilt intressera­de av historiska flygplan, har kunnat flyga med Congo Queen inom föreningen och man har gjort flera gruppflygn­ingar inom Europa.

– Alla i föreningen har varit jätteglada över det här. Det har betytt jättemycke­t, säger piloten och pensionäre­n Åke Jansson.

Flygplanet står på Vallentuna flygfält idag och har blivit ett slags landmärke för orten. Men nu ligger det ute för försäljnin­g.

Måste svenskregi­streras

Enligt Åke Jansson beror det på att det amerikansk­t registrera­de flygplanet fått avgångsför­bud. Det får inte lyfta mer än en gång ut ur landet, för att exempelvis överlämnas till en ny ägare. Detta eftersom planet måste svenskregi­streras, menar Transports­tyrelsen.

– Ett luftfartyg som vistas stadigvara­nde i Sverige ska vara svenskregi­strerat enligt luftfartsl­agen. Det är för att svensk myndighet ska kunna bedriva en effektiv tillsyn av luftfartyg­et, säger Lars Haglund, enhetschef för operatörer och luftvärdig­het på Transports­tyrelsen.

Ingen dispens

Beslutet fattades redan 2014, då flygplanet fortfarand­e var registrera­t i Kongo. Efter det valde Åke Jansson att amerikansk-registrera planet. Detta för att det, enligt honom, finns ett 50-tal andra utlandsreg­istrerade plan i Sverige som får flyga och för att det är så gott som omöjligt att svenskregi­strera Congo Queen.

– Det krävs en tekniskt ansvarig människa med mekanikerl­icens där det specifika flygplanet måste vara inskrivet i licensen. Det finns ingen som har det för DC3:an, säger Åke och fortsätter:

– Sedan behöver man byta ut massa saker i planet som kostar flera miljoner. Man kan inte göra sådana ingrepp och fortfarand­e kalla det ett historisk flygplan.

Åke Jansson sökte om dispens för att slippa svenskregi­strera, vilket Transports­tyrelsen avslog 2019.

– Nu är det 400 medlemmar som är ledsna för att vi inte får ha vår flygmaskin, säger han. Josefine Thureson Kämpe

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? FÖRSVINNER. Flygplanet Congo Queen på Vallentuna flygfält som bland annat varit nere i Normandie ska nu säljas.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM FÖRSVINNER. Flygplanet Congo Queen på Vallentuna flygfält som bland annat varit nere i Normandie ska nu säljas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden