Mitt i Danderyd

Enebyberg fixar cup med mixade lag.

- Hege Hellström

När Enebybergs IF ordnar cup inför hösten blir det mixcup, där flickor och pojkar spelar i samma lag. Redan nu tränar en del tjejer med killarna.

Både barnen och klubben mår bra av att tjejer och killar spelar tillsamman­s. Det var utgångspun­kten när två mammor ordnade så att de tjejer som vill både tränar och tävlar tillsamman­s med killarna.

Karolina Janson, mamma till spelaren Lisen, född -07, och engagerad i den sociala kommittén i laget, berättar att de mixade träningarn­a gett resultat.

– Nu spelar de mycket mer tillsamman­s i skolan. Det bidrar till kamratskap utanför fotbollspl­anen, säger Karolina Janson.

Många anmälda lag

För att ta det ett steg vidare har nu tränaren Stina Bexelius tagit initiativ till en cup för både pojkar och flickor. Ett lag måste bestå av minst tre tjejer och minst tre killar.

– Vi hade tänkt oss tio lag men i går (läs i veckan) stängde vi anmälninga­rna efter 15 lag. Nu är det 170 barn, säger Karolina Janson.

Hon tycker att det är konstigt att man delar upp flickor och pojkar redan från fotbollssk­olan.

– Under lågstadiet finns det ingen fysisk skillnadt, och tjejer är ofta fysiskt starkare och längre under hela mellanstad­iet.

Det som skiljer sig åt, däremot, är pressen på barnen.

– Man sätter större press på killarna, de tränar fler gånger i veckan. Sedan vet jag inte om det är positivt eller negativt, säger Karolina Janson.

Kan spela tufft

En annan skillnad är attityder på planen. När en extern tränare kom till -07-laget sade han åt dem att sluta säga förlåt hela tiden.

– Det är något vi lär dem. Tjejerna spelar fotboll på ett annat sätt. Självklart ska det vara schysst spel, men tjejer kan också spela tuff fotboll.

 ??  ?? TILLSAMMAN­S. De flickor som vill spelar med pojkarna.
TILLSAMMAN­S. De flickor som vill spelar med pojkarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden