Mitt i Danderyd

Vi ska förändra den här stan!

Det här är ett experiment. Vi tänker minska vi- och dom-uppdelning­en inom Storstockh­olm. Vi har börjat med några enkla idéer. Det kan växa och bli mycket större. Vi vill att du är med och pratar.

-

Stureplan en måndag i augusti efter kontorstid. Kostymer. Svalt bubbel på uteserveri­ngarna. Leila Abdi Ishaq från Skärholmen, en svensk-somalisk trebarnsma­mma i sjal, går runt med en mikrofon i handen.

”Hej! Tycker du att stan är uppdelad? Hur tänker du kring det?”

Oväntat många vill prata.

– Jag väljer personer som jag är lite rädd för, som jag kanske har fördomar om, som jag tror inte gillar mig, säger Leila.

Samtalen blir nästan alltid öppna, nyfikna och generösa.

Kanske finns en uppdämd längtan i den här polarisera­de staden att det ska hända något nytt. Att någon ska sträcka fram en mikrofon över vi- och domgränsen och föreslå: Ska vi prata?

#EttSthlm är en social innovation. Det är vi fyra, Leila, Liza, Christina och Petter, som drar igång det. Vi vill förändra den här stan. Göra det enkelt och kul att prata med folk utanför den egna bubblan. Nu kommer testet.

Följ oss på Youtube

För några veckor sedan började vi experiment­era ute på gator och torg. Idag trycker vi på publicera-knappen. Det är nu vi får se om vi trott rätt: att det finns fler som tröttnat på det svartvita samtalskli­matet, som vill testa nya sätt att prata.

”Leila på stan” har blivit en serie videoklipp som vi börjar sprida på youtube och sociala medier.

Vi åker också runt med ett par gamla tunnelbane­säten som vi lånat av MTR (tusen tack!) och ställer upp på Karlaplan, i Alvik och i Kista – och bjuder in främlingar att sätta sig ner och testa sina åsikter med hjälp av skyltar på pinnar. Hur det funkar? Kolla på youtube!

Vi har börjat med några enkla idéer. Vi tror att det kan växa. Häng på. Hjälp till. Vi är rätt många som vill ha ett roligare, mer sammanhåll­et Stockholm.

 ?? FOTO: PETTER BECKMAN ?? STELT? Nejdå. Per Forsström, Östermalm och Muhammet Tozak, Alby testade vår nya samtalsfor­m på Karlaplan. Se vad som hände på Youtube.
FOTO: PETTER BECKMAN STELT? Nejdå. Per Forsström, Östermalm och Muhammet Tozak, Alby testade vår nya samtalsfor­m på Karlaplan. Se vad som hände på Youtube.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden