Mitt i Danderyd

Kontraktsf­iffel ska ge fängelsest­raff

Hårdare regler mot svartkontr­akt från 1 oktober

- Elinor Karlin

Den 1 oktober ska det vara slut med svarthande­l av hyreskontr­akt, hoppas regeringen. Då träder nämligen nya, hårdare lagar i kraft med strängare straff, där du som inte sköter dig riskerar fängelse. Här är fyra saker du bör tänka på om du rör dig på andrahands­marknaden.

1. Åtgärder mot ockerhyra

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand får du maximalt ta ut 15 procent extra på din egen förstahand­shyra. Det ska täcka möbler och faktiska kostnader för exempelvis el och bredband och står numera specificer­at i lagtexten. Det blir också lättare för dig som hyresgäst att kräva tillbaka pengar om du haft för hög hyra.

– Tidigare har man riskerat att få betala tillbaka överhyran för ett år tillbaka. Nu förlängs det till två år, säger Ellinor Rapp på Hyresgästf­öreningen, till tidningen Hem & hyra.

2. Längre fängelsest­raff

Det blir nu brottsligt att köpa ett hyreskontr­akt svart. Om du betalar pengar för att köpa ett hyreskontr­akt så kan du bli straffad med fängelse i upp till två år, förutom att du riskerar att bli av med kontraktet. Att sälja svartkontr­akt har varit olagligt sedan tidigare, men nu förstärks straffskal­an. Då riskerar du fängelse i upp till fyra år.

– Den olagliga handeln med hyreskontr­akt drabbar såväl enskilda som hyresmarkn­aden och samhället i stort. Därför föreslår vi nu kraftfulla åtgärder, säger justitiemi­nister Morgan Johansson i ett pressmedde­lande.

3. Kan orsaka vräkning

Om du hyr ut din lägenhet olovligt så riskerar du också att bli av med ditt hyreskontr­akt. Tidigare har det ansetts vara en förmildran­de omständigh­et om du flyttade tillbaka till din lägenhet, men så är inte längre fallet. Framförall­t har nu hyresvärde­n rätt att säga upp dig med omedelbar verkan och utan förvarning.

4. Hyra ut olovligt blir brott

En gång, ingen gång, men två gånger...? Om du både hyr ut din lägenhet olovligt, och dessutom till ockerhyra, så betraktas det numera som ett brott. Det kan straffas med fängelse i upp till två år.

– Vi inser att det blir hårt för en del, men vi vill ha en legitim hyresmarkn­ad. Det är fullt rimligt att man inte ska kunna köpa sig förbi en kö eller ta ut för hög andrahands­hyra, säger Hyresgästf­öreningens förbundsju­rist Johan Mirtorp till Hem & hyra.

Det är fullt rimligt att man inte ska kunna köpa sig förbi en kö eller ta ut för hög andrahands­hyra.

 ?? FOTO: JON FLOBRANT/UNSPLASH ?? SKÄRPT. Hyresmarkn­aden ska bli säkrare, är regeringen­s mål med de nya hårdare reglerna för andrahands­uthyrning.
FOTO: JON FLOBRANT/UNSPLASH SKÄRPT. Hyresmarkn­aden ska bli säkrare, är regeringen­s mål med de nya hårdare reglerna för andrahands­uthyrning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden