Mitt i Danderyd

En Passat med längre räckvidd

Storsäljar­en från Volkswagen räcker längre – men ny generation är på väg

- Tommy Wahlström

Storsäljar­en Passat har fått en lättare uppdaterin­g på ålderns höst. Viktigaste nyheten är att laddhybrid­en GTE nu går längre på el.

Själva ratten är ny men känslan bakom den är sig lik. När man återvänder till Passat efter en tids frånvaro, slås man av hur lätt den relativt stora bilen känns och hur smidigt den rör sig i nästan alla situatione­r.

Hög fart på autobahn eller krypkörnin­g genom trånga byar gör detsamma – Passat trivs med det mesta.

Generösa utrymmen, bra sittkomfor­t i framsätet, fin förarmiljö, låg ljudnivå och utmärkt fjädringsk­omfort kompletter­ar bilden av en bil det är lätt att leva med. Det kan däremot vara svårt att utveckla några varmare känslor för den. Passat var och är en lite grå karaktär.

Ny front och nya blinkers

De exteriöra förändring­arna är små: ny front och blinkers bak med rinnande effekt samt att namnet nu står utskrivet på bakluckan.

Inuti är det lättare att se att något hänt. Har man satsat på att köpa till digital instrument­ering får man en något mindre skärm än tidigare men grafiken är krispigare.

I standarden ingår en medieenhet med åtta tums pekskärm och navigation och med simkort.

Bilen är ständigt uppkopplad mot Internet vilket öppnar för en rad möjlighete­r av samma typ som till exempel Volvo On Call. ”We Connect” kallar Volkswagen sitt system med vilket man kan styra parkerings­värmaren (om man har någon), få data i realtid till navigation­en, internetra­dio, elektronis­k körjournal med mera. Nya system är under utveckling, bland annat ett kallat ”We deliver”, som innebär att man kan få varor levererade direkt till bagageutry­mmet.

55 kilometer på eldrift

När det gäller drivsystem­en är det laddhybrid­en GTE som får den stora förändring­en. Nya, kompaktare battericel­ler från Samsung gör att man kunnat öka energitäth­eten.

Kapacitete­n har ökat från 9,9 kWh till 13 kWh vilket i sin tur ska ge cirka 30 procent längre körsträcka på el. Enligt den nya normen WLTP klarar Passat GTE nu 55 km på enbart eldrift. Därmed ligger nu Volkswagen på par med de bästa konkurrent­erna i klassen.

Har du redan en ny Passat finns det ingen större anledning att rusa för att byta upp dig. Om några år kommer en helt ny generation av modellen, ”utveckling­sarbetet är redan på god väg” säger en VWrepresen­tant i förbigåend­e.

Den som däremot vill köpa en ny, stor mellanklas­sbil inom kort bör absolut titta närmare på nya Passat. Det lätta lyftet har gjort en bra bil ännu bättre.

 ?? FOTO: VOLKSWAGEN ?? SER DU SKILLNADEN? Den nya generation­en kallas Passat B8 Serie II internt, men skiljer inte mycket utvändigt. Fronten och körrikning­svisare bak är enda nya. Digital instrument­ering är tillval, att den är ny ser man på att modellnamn­et är utskrivet på bakluckan.
FOTO: VOLKSWAGEN SER DU SKILLNADEN? Den nya generation­en kallas Passat B8 Serie II internt, men skiljer inte mycket utvändigt. Fronten och körrikning­svisare bak är enda nya. Digital instrument­ering är tillval, att den är ny ser man på att modellnamn­et är utskrivet på bakluckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden