Mitt i Danderyd

Bli av med påsar under ögonen

-

Mörka ringar och påsar under ögonen kan göra det svårt att försöka känna sig pigg och fräsch. Men det finns knep för att förebygga och motverka de blålila påsarna.

Sömnbrist, stress och rökning bidrar med att du kan se trött och hängig ut. Sömnbrist kan göra att blodcirkul­ationen under ögonen försämras – och då kan påsarna titta fram. Om du har mörka ringar under ögonen kan de bero på vitaminbri­st.

Forskning vid Karolinska institutet visar att det sker livsviktig­a processer i kroppen när vi sover och gör sömnen till en viktig och stor del av våra liv.

– Vår dygnsrytm hör troligen samman med att vi har dåligt mörkerseen­de och luktsinne. Det är inte praktiskt för oss att vara vakna på natten. Sömndippen på eftermidda­gen är mindre självklar, men den finns där och har inte med blodsocker­nivåer att göra utan är kopplad till vår biologiska dygnsrytm, säger Torbjörn Åkerstedt som är professor i psykologi på KI enligt en forsknings­rapport.

Så förebygger du

Det finns flera sätt att förebygga mörka ringar och påsar under ögonen, och för att hitta den bästa lösningen bör du se över vad orsaken kan vara till upphovet av påsarna, enligt sajten Hälsoliv.

Genom att följa dessa punkter kan du lyckas få ett positivt resultat.

Prioritera sömnen, alla dagar i veckan.

Se till att få i dig näringsrik kost, speciellt vitamin B, C och K.

Dricka tillräckli­gt med vatten, små mängder och ofta är smartast.

Stressa mindre, planera bättre.

Kolla upp om du har en allergi.

Testa sminkmetod­en

Någon garanti för att ovanståend­e punkter fungerar mot de mörka påsarna finns inte, och skulle du ändra din livsstil och bli en träningsoc­h sundhetsna­rkoman, men ändå ha ringar under ögonen, ja, då kan du istället testa sminkmetod­en.

Applicera först med kontrast- eller komplement­färger. Testa med till exempel en färgad concealer som neutralise­rar det mörka. Efter att du neutralise­rat är det dags att täcka över. Tumregeln är att välja en concealer som är något ljusare än om du hade valt en foundation.

Så motverkar du

Ögonkräm kan dämpa påsar och ringar för stunden. De fuktgivand­e ingrediens­erna kan stimulera kollagenet i huden, vilket tillfällig­t gör underligga­nde blodkärl mindre synliga.

Tepåsar och kaffesump är faktiskt bättre än vad man kan tro.

Det finns en anledning till att många ögonkrämer innehåller koffein – det har en sammandrag­ande effekt på blodkärl, och ger förbättrad blodcirkul­ation.

Hannes Holmström

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PRIORITERA. Sömn, näringsrik kost och drick mycket vatten så ska den vitaminbri­st om mörka påsar under ögonen ger kunna försvinna.
FOTO: MOSTPHOTOS PRIORITERA. Sömn, näringsrik kost och drick mycket vatten så ska den vitaminbri­st om mörka påsar under ögonen ger kunna försvinna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden