Mitt i Danderyd

Grönt så in i berget

Bergvärme, solceller, sopsorteri­ng och LED-lampor. Bostadsrät­tsförening­en Sikreno Strand i Stocksund ställde om till grönare alternativ – för både miljön och för att spara pengar. Så gick Stocksunds­föreningen till väga

- Hege Hellström

Att ställa om till gröna alternativ blir vanligare i Danderyd.

– Vi får helt klart fler frågor om solceller, det har ökat. Vi hade två solseminar­ier i våras och de var väldigt välbesökta, säger Ruth Meier, energi- och klimatstra­teg på Danderyds kommun.

I bostadsrät­tsförening­en Sikreno Strand i Stocksund har man redan gått hela vägen – med allt från solceller till smartare sopsorteri­ng.

Det hela började med bergvärmen. I tio år arbetade Ulf Dahlin, fastighets­ansvarig, för att installera den.

– Det var mycket strul under genomföran­det, men nu har vi en anläggning som vi är väldigt nöjda med, säger Evert Wijkander, ordförande i Sikreno Strand.

Värme från berget

Bostadsrät­tsförening­en har 97 lägenheter och är till för den som är 55-plus. Medelålder­n är 83 år.

– När det är så här stora projekt får vi väldigt lite synpunkter. Vi vet att det är några boende som tycker att det är väldigt bra, det gör vi. Men när det handlar om placeringe­n av ett cykelställ, då blir det högljudda åsikter, säger Evert Wijkander, ordförande i föreningen.

Resultatet av installati­onen är att 90-95 procent av värmen kommer från berget. Anledninge­n är inte bara att skona miljön. Installati­onen kostade fem miljoner kronor och man beräknar spara en halv miljon om året. Pengarna är alltså intjänade på tio år.

– Vi sparar pengar och undviker det monopol som finns inom fjärrvärme – man kan inte byta leverantör som man kan inom telefoni, säger Ulf Dahlin.

Men inte nog med bergvärme. Föreningen har också satt upp 596 solceller på taken, till en kostnad av cirka två miljoner. På det beloppet finns statligt bidrag på 20 procent.

– Lönsamhete­n blir avhängig av kilowattpr­iset, men vi tror att elpriset kommer att gå upp, säger Evert Wijkander.

Har gjort utredninga­r

Dessutom har belysninge­n åtgärdats så att 98 procent består av LED-lampor.

De stora åtgärderna har genomförts med kompetens i föreningen, men det har varit en del pilljobb. Man har gjort utredninga­r och kontaktat andra som infört bergvärme och solceller för att få idéer.

– Vi hade god hjälp av branschorg­anisatione­r också, säger Jan Wallin, en av de boende.

Bygglov för solcellern­a krävdes inte eftersom cellerna inte syns för någon som inte bor i husen.

En annan åtgärd är att sopsorteri­ng som gäller. Men alla som bor i flerbostad­shus med miljörum vet hur det kan se ut, med felsortera­de sopor och luktande kompost.

– Det funkar hyfsat. Jag tror inte att det är av illvilja utan snarare på grund av ålder som saker hamnar fel här. Det är många som har hemtjänst också och där alla kanske inte vet hur man sopsortera­r, säger Ulf Dahlin.

Vad har ni för råd till andra brf:er som vill bli miljösmart­a?

– Försök hitta kompetens inom föreningen, fråga andra som gjort liknande åtgärder och gör en utredning. Ta in flera offerter och tänk på att fråga om sådant som säkerhet för arbetarna, säger Evert Wijkander.

Vi sparar pengar och undviker det monopol som finns inom fjärrvärme.

 ??  ?? Evert
Jan Wijkander, Dahlin och Ulf Wallin med den är nöjda bergvärmea­nläggninge­n. nya
Evert Jan Wijkander, Dahlin och Ulf Wallin med den är nöjda bergvärmea­nläggninge­n. nya
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden