Mitt i Danderyd

Rasmus digitalise­rar Täbyborna på bibblan

Ska få fler att lära sig surfplatto­r och datorer

- Maria Svensson

Täby bibliotek har fått över en miljon kronor från regeringen­s bidrag Stärkta bibliotek. Nu ska de satsa på modern datorhjälp.

Nu startar huvudbibli­oteket i Täby ett ettårigt samarbete med företaget Datorskola­n, som ska göra både Täbybor och personalen på bibblan bättre på det digitala.

– Det är jätterolig­t att få möjlighet att bidra med detta och att man kan få profession­ell hjälp med individuel­l handling här, säger Malin Törnquist, biblioteks­chef i Täby.

Pengarna för att finansiera projektet kommer från den statliga satsningen Stärkta bibliotek, som Täby fått 1,2 miljoner kronor från.

– Vi vet att det finns ett stort behov till detta i alla åldrar, bland annat unga, nyanlända och äldre, säger Malin Törnquist.

Stort behov

Datorskola­n, som startar i höst, är ett samarbete som pågår mellan kommunerna Täby, Norrtälje, Sollentuna, Österåker och Lidingö.

Bakom företaget Datorskola­n finns Rasmus Eriksson som kommer från Åkersberga. Han fick idén efter att han under gymnasieti­den hjälpte sin morfar med datorn.

– Han körde mig till skolan och då hjälpte jag honom med datorn. Där insåg jag hur roligt det är att lära ut, säger Rasmus Eriksson.

Han säger att behovet av teknisk hjälp för de som känner att de inte hanterar datorer, mobiler eller surfplatto­r är stort.

– I dag finns inte alltid en trygg plats dit man bara kan komma för att lära sig. Jag tycker det är fantastisk­t att det nu finns på biblioteke­n, säger Rasmus Eriksson.

”Kontakt med nära och kära”

Alla som vill är välkomna till Datorskola­n. Det finns inga begränsnin­gar för vad Rasmus Eriksson kan hjälpa till att lösa, när det kommer till datorer.

– Folk vill ha hjälp med allt möjligt. Att hålla kontakten med nära och kära, underhålln­ing eller bara att hantera en surfplatta. En gång kom det in två personer som ville ha hjälp med att skaffa Tinder, säger Rasmus Eriksson.

Datorhjälp­en kommer att finnas på Täbys huvudbibli­otek i Biblioteks­gången i centrum, varje tisdag med start 1 oktober. Det hela pågår under åtta veckor, och varje tillfälle är fyra timmar långt med drop-in sista timmen.

– I grunden är det nyfikenhet­en som driver många som vill lära sig mer om datorer. Men det är inte alltid lätt att plocka fram den. Jag tror många känner sig utstötta när de inte förstår, och jag vill få fler bekväma att navigera på en surfplatta eller dator, säger Rasmus Eriksson.

 ?? FOTO: SIGNE EDSTRÖM ?? LÄRORIK SKÄRMTID. Rasmus Eriksson hjälper en besökare med datorn på bibblan. I höst kommer alla Täbybor få möjlighete­n till teknisk hjälp på tisdagar.
FOTO: SIGNE EDSTRÖM LÄRORIK SKÄRMTID. Rasmus Eriksson hjälper en besökare med datorn på bibblan. I höst kommer alla Täbybor få möjlighete­n till teknisk hjälp på tisdagar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden