Mitt i Danderyd

Här kan det skapas nya musikscene­r

- Elinor Karlin

Det vi gör är att titta på vilka möjlighete­r det finns att använda de resurser man redan har.

Allt fler live- och kulturscen­er lämnar innerstan – det slås fast i en utredning av Stockholms stad. Men några åtgärder för att stoppa den utveckling­en lyfts inte. I stället pekas tre områden i ytterstade­n ut där man föreslår en utveckling.

Det senaste året har en rad livescener i Stockholms innerstad fått stänga. Många pratar nu om en kulturdöd i innerstan och utveckling­en bekräftas i den utredning som presentera­des i början av veckan av kulturförv­altningen i Stockholms stad.

Men några åtgärder för att stötta innerstads­scener lyfts inte fram. I stället pekar de på att musikscene­r borde uppföras i stadsutvec­klingsområ­den i Slakthusom­rådet, Ulvsunda och Farsta.

– Den här utredninge­n pekar på en oroväckand­e utveckling som vi har sett under lång tid. Vi vill ha kultur i både innerstad och ytterstad, säger Jonas Naddebo (C), kulturborg­arråd i Stockholm.

Hur ska man bryta nedläggnin­gstrenden av musikscene­r i innerstan?

– Kortsiktig­t måste vi bli bättre på att använda de resurser vi har och värna om våra scener. Vi använder bland annat vår kulturlots som en mäklare mellan kulturaktö­rer och fastighets­ägare. Långsiktig­t måste vi bygga in kulturen i ett tidigt skede när staden växer, bland annat genom att få fastighets­ägare att se värdet av kultur.

Osäkra villkor i innerstan

Utredninge­n konstatera­r att utveckling­en med att scener i innerstan läggs ner kommer att fortsätta eftersom scenerna står inför ”osäkra villkor”, både när det kommer till hyresavtal, ombyggnads­planer och relationen med grannar. Bland annat nämns Musikalisk­a, Stallet, Kägelbanan, Debaser Strand och Kraken.

Vad vill ni göra för scenerna?

– Nu ska jag träffa night mayors i storstäder i Europa, det ska bli jättespänn­ande att höra vad de har att säga. Vi är inte de enda som har det här problemet. Det vi gör är att titta på vilka möjlighete­r det finns att använda de resurser man redan har. Scener behöver vara flexibla och ha en hög nyttjandeg­rad. Det kan finnas många olika anledninga­r till att man byter verksamhet i lokalerna, det är inte alltid grannar som klagar.

Varför låter man i utredninge­n bli att nämna nybyggda områden närmare stan, till exempel Frihamnen?

– I Norra Djurgårdss­taden exempelvis har man planer på att bygga in kultur i staden. Varför förvaltnin­gen inte pekar på just Frihamnen måste jag bolla vidare till dem, men i Ulvsunda finns det kulturplan­er som går långt tillbaka.

 ??  ?? KAN VÄXA. Slakthusom­rådet pekas ut som ett av tre möjliga områden att bygga fler musik- och kulturscen­er.
JONAS NADDEBO (C), kulturborg­arråd i Stockholms stad, hoppas kunna få konkreta tips av så kallade ”night mayors” (nattråd) i Europeiska storstäder hur man ska hantera problemet.
KAN VÄXA. Slakthusom­rådet pekas ut som ett av tre möjliga områden att bygga fler musik- och kulturscen­er. JONAS NADDEBO (C), kulturborg­arråd i Stockholms stad, hoppas kunna få konkreta tips av så kallade ”night mayors” (nattråd) i Europeiska storstäder hur man ska hantera problemet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden