Mitt i Danderyd

Anette fick finfrämmat i trädgården – av en ”kolibri”.

OVANLIGT. ”Jag har aldrig sett något liknande tidigare”

- Maria.svensson@direktpres­s.se

En förmiddag i förra veckan fick Täbybon Anette Larsen en ovanlig besökare i sin trädgård. Med sin lilla snabel flög det kolibrilik­nande djuret runt för att hämta nektar. Vi redde ut vad för slags bevingad gäst det handlar om.

Anette Larsen var snabbt framme med kameran i förra veckan. Ute i hennes trädgård såg hon något hon inte sett tidigare. En liten flygande filur som svärmade runt bland blommorna i trädgården.

– Det var en ren slump att jag var hemma. När jag såg den tänkte jag ”gud, vad är det här” och sprang in och hämtade kameran. Jag har aldrig sett något liknande, säger hon.

Trots sitt kolibrilik­nande rörelsemön­ster (se film på tabydirekt.se), är det faktiskt inte en fågel. Det som Anette Larsen lyckats fånga på film är en så kallad dagsvärmar­e.

Det är en ’flyttfjäri­l’. Den tillbringa­r vintern vid Medelhavet och på våren flyger de norrut.

Får många frågor

Enligt biologen Didrik Vanhoenack­er på Naturhisto­riska riksmuseet kommer det ett antal svärmare varje år till Sverige, men de hör inte till vanlighete­rna.

– Ja, visst ser den ut som en kolibri, men kolibris finns inte i Europa. Jag får många frågor om just den här, säger han.

I år kom fler svärmare än vanligt till Sverige, vilket kan bero på högre temperatur­er vid Medelhavet, förklarar Didrik Vanhoenack­er. Den har likt kolibrin en lång snabel och kan hovra i luften medan den suger nektar, vilket gör att den inte måste sätta sig på blomman.

– Det var det som var så häftigt, att ljudet var så högt från den, den brummade. Tittade man närmare såg den ut att stå helt still i luften, säger Anette Larsen.

Den här typen av svärmare stannar inte i Sverige utan beter sig som en flyttfågel.

– Det är en ”flyttfjäri­l”. Den tillbringa­r vintern vid Medelhavet och på våren flyger de norrut. Men det är inte samma svärmare som kommer hit som lämnar Medelhavet, utan på vägen lägger de larver och det är de som kommer till Sverige, säger Didrik Vanhoenack­er.

Dagligt undantag

Vanligtvis kan det vara svårt att se en svärmare eftersom de är nattdjur. Dagsvärmar­en gillar däremot att leta nektar även på dagen.

– Jag har inte sett den igen tyvärr, men det var helt fantastisk­t att få syn på den då i alla fall, säger Anette Larsen.

Maria Svensson

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? DÖK UPP. Det hör inte till vanlighete­rna att få se ett exemplar av den kollibri-liknande dagsvärmar­en i en svensk trädgård. I år har de emellertid dykt upp mer än vanligt, vilket tros bero på högre temperatur­er. (Svärmaren på den stora bilden är inte samma som sågs i Täby)
FOTO: MOSTPHOTOS DÖK UPP. Det hör inte till vanlighete­rna att få se ett exemplar av den kollibri-liknande dagsvärmar­en i en svensk trädgård. I år har de emellertid dykt upp mer än vanligt, vilket tros bero på högre temperatur­er. (Svärmaren på den stora bilden är inte samma som sågs i Täby)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden