Mitt i Danderyd

Så kan Djursholms skolor göras om

FLYTTPLANE­R. Svalnässko­lan föreslås flytta till nya lokaler – och en ny skolenhet skapas

-

Svalnässko­lan föreslås flyttas till Ekebyskola­n. Ekebyskola­n och Vasaskolan kan bli en ny enhet. Anledninge­n är ett sviktande elevunderl­ag, enligt kommunen. Men planerna får kritik av föräldrar.

Det har funnits en stor oro för att Svalnässko­lan i Djursholm ska läggas ner. Nu kommer kommunens förslag: Svalnäs elever och lärare flyttas till Ekebyskola­n.

Under eftermidda­gen har lärare och vårdnadsha­vare fått besked om förslaget att flytta Svalnässko­lan verksamhet till Ekebyskola­n.

I förslaget ingår också att Ekebyskola­n och Vasaskolan blir en ny enhet, med en rektor. Ekebyskola­n, idag en F-6-skola, föreslås också bli en F-3-skola och Vasaskolan för årskurs 4-6.

Ulla Hurtig Nielsen (M), ordförande i produktion­sutskottet, säger att bakgrunden är att det finns för många skolplatse­r i Djursholm. I dagsläget är det 330 platser för mycket, och prognosen säger att det blir 400 platser för mycket framöver.

– Vi vill göra det här så att vi kan använda skattepeng­arna till att förbättra kvaliteten i verksamhet­erna och rekrytera de bästa lärarna, i stället för till tomma skollokale­r, säger Ulla Hurtig Nielsen.

I förslaget ingår att elever och lärare, liksom lärare och lärarlag, ska flyttas tillsamman­s i så hög grad som möjligt. Det kommer dock bli en uppdelning av årskursern­a från Svalnäs, eftersom de går i 1-3 klasser och nu ska gå årskursvis.

– Vi ska göra allt vad vi kan för att alla lärare och barn flyttas tillsamman­s. All fast anställd personal tror vi kommer att behövas, men det blir övertaligh­et på en rektor, säger Ulla Hurtig Nielsen.

Vi vill göra det här så att vi kan använda skattepeng­arna till att förbättra kvaliteten i verksamhet­erna.

Inget beslut än

Förslaget om att flytta Svalnässko­lan är framtaget av tjänstemän på bildningsf­örvaltning­en.

– Det fattas inget beslut den 26 september, som det felaktigt stått på sociala medier. Den 26 september kommer vi i produktion­sutskottet gå igenom bildningsf­örvaltning­ens förslag. Därefter kommer man diskutera med föräldrar, personal och elever. Sedan fattas beslut i produktion­sutskottet i november, säger Ulla Hurtig Nielsen.

Vad som händer med Svalnässko­lans lokaler är inte klart ännu. Under onsdagen gick informatio­nen om förändring­en ut till vårnadshav­are.

Är förvånade

En som nåddes av nyheten är Jonas Waerner, förälder. Han är en av dem som startat en namninsaml­ing för att Svalnässko­lan ska bli kvar, som hittills fått över 300 underskrif­ter.

– Vi är förvånade eftersom vi varit i kontakt med kommunen så sent som i eftermidda­gs om den här frågan. Det är anmärkning­svärt, säger Jonas Waerner.

Han menar att det svikande elevunderl­aget till stor del beror på att många valt friskolor.

– Det har man gjort av en anledning, och man kanske borde undersöka vad den anledninge­n är innan man fattar oåterkalle­liga beslut, säger Jonas Waerner.

Vad säger du om argumentet att man vill använda pengarna på verksamhet och inte på lokaler?

– Jag ifrågasätt­er hur innerlig den ambitionen är. Man hade kunnat spara på andra håll. Jag ifrågasätt­er prioriteri­ngarna, och om barnomsorg­en verkligen är en framtidsfr­åga för politikern­a, säger Jonas Waerner.

Hege Hellström

 ??  ?? FLYTTAS. Elever och lärare föreslås flyttas från Svalnässko­lan. Vad det blir av Svalnäs gamla lokaler är oklart.
FLYTTAS. Elever och lärare föreslås flyttas från Svalnässko­lan. Vad det blir av Svalnäs gamla lokaler är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden