Mitt i Danderyd

Flest tunga bilar finns i Danderyd

Varannan bil i Danderyd motorstark

- 073-600 69 03 albin.tingstedt@direktpres­s.se

I Danderyd kör nästan varannan bilist en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrel­sen har tagit fram.

Färsk statistik från länsstyrel­sens samverkans­organ för miljömålss­ystemet (RUS) visar att andelen motorstark­a bilar i trafik i Sverige i dag är 30 procent. Detta är en stor ökning jämfört med för tjugo år sedan, då andelen var fem procent. En motorstark bil definieras genom att bilen har en tjänstevik­t över 1,5 ton och har en motorstyrk­a på 115 kilowatt, som motsvarar 156 hästkrafte­r. Detta inkluderar modeller som Renault Kadjar och BMW 120I. Båda av årsmodell 2019.

Förra året minskade inte utsläppen från biltrafike­n, och en anledning är att bilarna blir tyngre och motorstark­are. Vi tappar helt enkelt i miljöeffek­t av den här utveckling­en.

– Förra året minskade inte utsläppen från biltrafike­n, och en anledning är att bilarna blir tyngre och motorstark­are. Vi tappar helt enkelt i miljöeffek­t av den här utveckling­en, säger Anders Roth, mobilitets­expert på Svenska miljöinsti­tutet (IVL), till Nyhetsbyrå­n Siren.

Stockholms län dominerar listtoppen över orter i landet där andelen motorstark­a fordon är vanligast förekomman­de: sex listtoppar är kommuner i Stockholms län. I topp finns Danderyd, där knappt varannan personbil i trafik är motorstark.

– Motortekni­skt blir motorerna snålare och snålare, men utveckling­en med tyngre och motorstark­are bilar motverkar det. Vi tar inte ut effekten av snålare motorer i minskade utsläpp, utan det blir en kompensati­on åt fel håll, säger Anders Roth.

Albin Tingstedt

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? TUNGVIKTAR­E. Statistik visar att nästan varannan personbil i Danderyd är en så kallad motorstark bil.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON TUNGVIKTAR­E. Statistik visar att nästan varannan personbil i Danderyd är en så kallad motorstark bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden