Mitt i Danderyd

Höstens trend: Lev långsammar­e

 Under hemmamässa­n Formex i Älvsjö var trenden tydlig. Hösten bekräftar omvärldens tänk kring hållbarhet – och arbeta med alla sina sinnen när du inreder.

- Stina Svanberg

Höstens trender är fortsatt uppbyggda kring hållbarhet och på höstens trendmässa för inredning är det i ständigt fokus.

Men det handlar även om ”slow living”, att leva mer varsamt, både för att få ett lugnare tempo i vår vardag och kunna njuta av att vara här och nu, men framförall­t att konsumera på ett hållbart sätt, hinna tänka igenom våra inköp och inte bara handla för att det går snabbt och är lättillgän­gligt.

Mässan Formex tre trender för hösten var ”It matters”, ”Eclectic Scene” och ”Now Age”. Eclectic innebär en dov, sober färgskala i gult, rost, rött, lila och blått. Formerna är art decoinspir­erade och materialen är exklusiva.

Miljöerna som skapas påminner om filmoch teaterdeko­r där man tar ut svängarna och skapar starka kontraster. Vackra miljöer med stora mönster och former men inte alltid så praktiskt i det dagliga livet.

De andra två områdena handlar båda om hållbarhet, att ta vara på de material som finns i vår närhet, både i sin råa form men också i nya formatione­r.

Färgskalan är från naturens färgpalett med beigea, bruna och blåa toner.

Men medan ”It matters” handlar om avskalat och less is more så går ”Now Age” mer på djupet med naturens påverkan av våra val.

Den jag fastnat för och som känns mest spännande och intressant att arbeta vidare med är sistnämnda.

Här får vi använda alla våra sinnen, och skapandet stannar inte vid inredning utan tar sig an hela vår livsstil, och för mig är det det inredning handlar om, att inreda efter sin personligh­et och intressen. Sen kanske inte allas intressen är att skapa från grunden och leva nära naturen som Now Age bygger på men jag tror att man behöver stanna upp i livspussle­t, ta tid för sig själv och hitta balansen igen och den ron hittar man i naturen.

Gästutstäl­laren Li Edelkoort presentera­de åtta ord i en vacker utställnin­g om animism, vilket handlar om att alla material är levande och att naturen är besjälad. Till utställnin­gen hade de lånat in produkter från andra utställare som passade in på de olika orden sten, djur, fjäder, snäcka, våg, månen, frökapsel och kvist.

Sammanfatt­ningsvis en självklar väg att gå för att ge vår inredning ett hållbart tänk som naturen kan stå ut med.

 ?? FOTO: STINA SVANBERG ?? HÅLLBART! På Stockholms­mässan var trenden tydlig, vi ska leva långsammar­e och vara medvetna om materialen vi inreder med – naturnära toner gäller.
FOTO: STINA SVANBERG HÅLLBART! På Stockholms­mässan var trenden tydlig, vi ska leva långsammar­e och vara medvetna om materialen vi inreder med – naturnära toner gäller.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden