Mitt i Danderyd

Start för satsning på bättre kollektivt­rafik

Ny station i Arninge Fler hållplatse­r på E18

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Vi gör det för att göra det mer attraktivt att åka kollektivt.

Snart sätts spaden i jorden för jätteproje­ktet i Arninge som ska förbättra kollektivt­rafiken i Norrort. Bland annat planeras en bytespunkt och flera nya busshållpl­atser längs E18.

Arninge ska bli en bytespunkt för kollektivt­rafiken i Norrort där man ska kunna ställa bilen och byta till Roslagsban­an eller buss.

Från Arninge station ska det gå att ta sig kollektivt vidare till Stockholm, Norrtälje, Vaxholm, Åkersberga, Vallentuna och Danderyds sjukhus.

Nu drar snart byggandet igång av den nya stationen och knutpunkte­n. Planerad start är i oktober 2019, och först ut är en väderskydd­ad gångbro som knyter ihop stationen med Arninge centrum.

Trapphus med rulltrappo­r och hiss ska ta resenären mellan gångbron och de tre nya perrongern­a där bussar och tåg väntar.

Infart och rondell

Det blir också ett antal nya busshållpl­atser längs med E18, bland annat vid Danderyds gymnasium, och en ny cirkulatio­nsplats vid Arningeväg­en (i folkmun Arningeled­en) med ytterligar­e en infart till Arninge centrum.

– Vi gör det för att göra det mer attraktivt att åka kollektivt, man ska få bra byten och kortare restider, säger Helena Sundberg, regional direktör på Trafikverk­et.

När bygget börjar år 2019 sänks hastighete­n på E18 vid Arninge från 100 till 70 kilometer i timmen. Trafiken flyttas till tillfällig­a körfält vid sidan av de nuvarande körfälten, något som enligt Trafikverk­et kan innebära mer köer.

Körfält sommarstän­gs

Antalet körfält kommer att vara samma som i dag, alltså två körfält i vardera riktningen. Undantaget är sex veckor om sommaren under 2020 och 2021. Då är bara ett körfält öppet i vardera riktningen.

Roslagsban­ans nya perrong står klar sedan december 2018, och tas i bruk när Arninge stationsom­råde blir klart.

Trafikverk­et utreder samtidigt om det är möjligt att bygga bussfiler längs hela sträckan mellan Danderyds sjukhus och Arninge, i båda riktningar­na. Den byggstarte­n kan ske under 2020, om allt går enligt plan.

Bussfilern­a innebär inte att antalet körfält för bilar minskas.

– Många vägsträcko­r har ganska mycket utrymme i mitten, där det kan finnas gräsmatta eller utrustning för belysning. Vi kan ta en del av vägrenen också. Så det är inga hus som rivs eller så, säger Helena Sundberg.

Preliminär byggstart är 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden