Mitt i Danderyd

Snart rullar de nya tågen på röda linjen

- Per Brandt per.brandt@direktpres­s.se

Nu är röda linjens nya C30-tåg godkända av Transports­tyrelsen. Nu väntar nya tester innan de under hösten kan sättas in i trafik.

För drygt ett år sedan kom den första vagnen av de nya C30-tågen som ska trafikera tunnelbana­ns röda linje och SL har under en längre tid provkört dessa på nätterna. Så här långt har tre tåg kommit till Stockholm för provkörnin­g.

Enligt SL har vissa delar modifierat­s inför leveransen av de serietillv­erkade vagnarna och de har även nu fått godkännand­e från Transports­tyrelsen.

Komplicera­t arbete

Snart kan du alltså börja se de nya vagnarna även på dagtid.

Enligt Aleksander Krajisnik, presstales­person på SL, kommer den första serietillv­erkade vagnen till Stockholm ”inom kort”.

– Då inleds skarpa driftteste­r och då kommer C30 att börja synas i trafik, till en början som extratåg mellan ordinarie avgångar. När vi ser att allt funkar kommer vi även att börja släppa på resenärer, säger han.

– Vår hållning har varit, och fortsatt är, att trafiksätt­ningen, introdukti­onen, sker senare under hösten. Exakt när vågar jag i detta nu inte precisera. Det är ett mycket omfattande och synnerlige­n komplicera­t arbete som behöver få ta den tid det tar, säger Aleksander Krajisnik.

Byggs om

Totalt ska det bli 48 tåg, (96 vagnar) och alla ska vara levererade 2022, enligt SL. Sju vagnar kommer levereras under 2019 och sedan med två vagnar i månaden framåt.

Samtidigt har nu dagens C20-vagnar börjat att byggas om, som bland annat ska få live-kameror, realtidssk­ärmar samt ny inrednings­layout med mer plats för barnvagnar och rullstolar. Exakt när de kan rullas ut i trafik är inte heller spikat.

 ?? ARKIVFOTO: PATRIK WIRÉN ?? C30. Totalt 96 vagnar som bildar 48 fullängdst­åg ska vara i trafik när leveransen är klar.
ARKIVFOTO: PATRIK WIRÉN C30. Totalt 96 vagnar som bildar 48 fullängdst­åg ska vara i trafik när leveransen är klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden