Mitt i Danderyd

Jag var fördomsful­l mot er, förlåt mig!

● Den här sidan är producerad av #EttSthlm, ett projekt initierat av DirektPres­s med finansieri­ng från SL, Svenska Bostäder och Vinnova. Journalist­iken är oberoende. Mer info: www.ettsthlm.se

- Petter Beckman PROJEKTLED­ARE FÖR #ETTSTHLM petter@ettsthlm.se

Krönika

Jag brottas varje dag med mina fördomar. Min bild av ”innerstads­bor” (hipster-skägg, craft beer och korta kostymbyxo­r) har varit ganska stereotyp, ska jag erkänna. Jag har tittat på stan lite utifrån.

Haha, vilket skitsnack, säger ni om ni googlar var jag bor: Skanstull.

Men nästan allt jag vet om hur stan funkar, hur människor resonerar, hur de ser på varandra, det har kommit från mitt dagliga jobb ett par mil sydväst om Slussen.

Som tidningsjo­urnalist i Skärholmen och Botkyrka har jag intervjuat tusentals ungdomar, föräldrar, eldsjälar, lärare, poliser och ungdomsled­are i den delen av stan.

Men jag har verkligen haft noll koll på hur folk i innerstan, Bromma eller Aspudden ser på verklighet­en.

Vad betyder ord som utanförska­p eller förortskri­minalitet för folk på andra sidan? Jag vet inte.

Hittills i år har 15 unga personer skjutits ihjäl här i vår egen stad. Bryr sig folk överhuvudt­aget, så länge det inte händer i deras eget, trygga område?

Är segregatio­nen ens ett problem för folk i de rikare stadsdelar­na?

Jag har bara kunnat gissa.

Kan det vara såhär: ”Innerstads­bor vill egentligen inte att stan ska bli mer socialt blandad”?

I vårt samtalspro­jekt

#EttSthlm slänger vi upp sådana skyltar på prov, för att få igång en diskussion. Och det är värt att ställa frågan.

På ett tunnelbane­säte uppställt på Karlaplan fick jag ett engagerat svar på tal från en äldre Östermalms­bo:

”Så fördomsful­lt! Frågan är ju mycket komplexare än så. Det är en alldeles för grund människosy­n att tro att folk bara ser på världen utifrån sin egen plånbok.”

I måndags diskuterad­e vi förortsskj­utningarna i Rålambshov­sparken. Samma sak där: stort engagemang. Kungsholmb­or bryr sig. Plågas av klyftorna, ser sambanden och vill bidra till lösningar.

Varför blev jag så överraskad?

Jo, för att det här är röster som nästan aldrig hörs. De flesta, normala människor skulle aldrig ge sig in och prata om segregatio­n och skjutninga­r, offentligt i sociala medier. De svartvita uppdelning­arna äger arenan.

”Det stora problemet är inte bara de som pratar utan de som tystnar. Det är så många som har tröttnat, som inte har någon lust att ge sig in i den här gyttjebrot­tningen och som skiter i alltihop”, konstatera­r Jonas Torpe Joelson på sajten Sverigepra­tar.

Det är det #EttSthlm – och även Sverigepra­tar – handlar om: att skapa en plats där andra röster kommer fram. Där folk slipper vara stereotype­r. Och där våra fördomar om varandra kan plockas isär.

Det kan bli en ganska härlig befrielse för oss alla. Och kanske löser vi fler problem.

Bryr sig folk överhuvudt­aget, så länge det inte händer i deras eget trygga område?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden