Mitt i Danderyd

Chatta trollfritt – med din motpol

- Petter Beckman

Vad vinner du på att hata och håna om du inte kan få några lajks? Ingenting. Trollen tystnar direkt.

– Samtalston­en blir en helt annan om man tar bort publiken, säger Jonas Torpe Joelson på sajten Sverigepra­tar, som nu inlett ett samarbete med #EttSthlm.

Total anonymitet. Ensam i ett chatt-rum med en främling, som du vet tycker tvärt emot dig i avgörande frågor.

Otryggt? Inte alls. Med den 1-1-samtalsmod­ell som sajten Sverigepra­tar började testa i våras blir det förvånansv­ärt lugnt och sakligt.

– Folk lyssnar mer. Det är ingen mening att stå och veva som på en skolgård när du inte har någon publik, säger Jonas Torpe Joelson på organisati­onen Studieförb­unden.

I våras ledde han pilotförsö­ket med den nya samtalssaj­ten Sverige Pratar, enligt en modell som utvecklats av ideella grupper i Nederlände­rna och Tyskland.

Syftet var att skapa ett alternativ till filterbubb­lor och mobbarstäm­ning på facebook och twitter. Cirka 5 000 personer testade att prata på sajten i samband med EU-valet i maj.

Skjutninga­r och bostäder

I förra veckan öppnade Sverigepra­tar en särskild kanal för #EttSthlm. Projekten drar mot samma mål – att bryta polariseri­ngen som gör att människor slutar lyssna på varandra.

Den som går in på sajten får börja med att, helt anonymt, svara på fem polarisera­nde frågor med Stockholms­koppling – om segregatio­n, rasism, gängskjutn­ingar och plankning i tunnelbana­n.

– Sen paras man av programmet ihop med någon annan som tycker tvärtom. Och så sätter man igång och chattar med varandra. Efteråt kan man betygsätta samtalet på en enkätlänk, berättar Jonas Torpe Joelson.

Hur vet ni att det fungerar?

– Jag har provat själv. Och det är lätt att jämföra med den diskussion som sker på vår facebooksi­da, den sidan är helt galen. Där blir det personangr­epp direkt. Men de värsta trollen följer inte med in på sajten, det är inget kul för dem när de inte får några likes.

 ??  ?? UPPLAGT FÖR DISKUSSION? Gå in och testa – det kanske går bättre än du tror. www.sverigepra­tar.se
UPPLAGT FÖR DISKUSSION? Gå in och testa – det kanske går bättre än du tror. www.sverigepra­tar.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden