Mitt i Danderyd

Här blir ytterstan till nya innerstan

I kranskommu­nernas detaljplan­er kryllar det av ord som urbana stråk och stadsgator. Men vad innebär det egentligen för Stockholms yttre delar? Någonting håller på att hända.

- louise.bornhall@direktpres­s.se

Miljöer med stadskvali­teter är eftertrakt­ade, men det råder brist på dem.

OMDANING. Förorter och kranskommu­ner blir nya ”innerstan” Bygger ABC-stadens motsats Stadskvali­teter efterfråga­s

I Stockholms senaste översiktsp­lan pekas flera platser i ytterstade­n ut som potentiell­a urbana stråk. Här är tanken att knyta ihop stadsdelar med varandra och skapa mer liv.

Idén är inte unik; varianter av tät stadsbebyg­gelse, urbanitet och urbana stråk återkommer i översiktsp­laner i kranskommu­ner som Järfälla, Sollentuna, Upplands Väsby och Sundbyberg.

Platser som ofta, liksom Stockholms ytterstad, är glest byggda i kontrast till innerstan – och där service och handel tidigare främst varit knutet till de lokala centrumen.

Många förorter från 195060- och 70-talen byggdes med bilen som norm, något som man under de senaste decenniern­a kommit fram till att det inte längre står sig. I stället är det ”stadsmässi­g karaktär” och ”verksamhet­er i bottenplan” som gäller i planeringe­n.

Skapar liv och rörelse

– Miljöer med stadskvali­teter är eftertrakt­ade och populära, men det råder brist på dem. Det är därför man vill skapa de här stadskvali­teterna i många kranskommu­ner och förortsomr­åden, för att de efterfråga­s, säger Alexander Ståhle, stadsbyggn­adsforskar­e vid KTH.

Tanken med stadsgator är att de skapar liv och rörelse, till skillnad mot trafiklede­r som är byggda för att man ska brumma förbi i bil. Genom att möjliggöra en mer sömlös rörelse till fots mellan platser vill man också öka den upplevda tryggheten.

Men Alexander Ståhle menar att det finns en missuppfat­tning om vad som är urbant. Norrtälje erbjuder betydligt mer urbanitet och mysigt stadsliv som eftersträv­as i kranskommu­ner, än exempelvis Kista, säger han.

– Kista består av trafikanlä­ggningar, några pinnar och ett köpcentrum. Det är inte urbanitet i bemärkelse­n att möten skapas mellan människor. Det finns de som drömmer om Manhattan, men man kan beskriva både småstadsid­ealet och Manhattani­dealet med samma begrepp, fast de har helt olika värden, säger Alexander Ståhle.

Stort stationspr­ojekt

I Upplands Väsby, där ambitionen är att gå från att vara förort till en stad, märks stadsideal­et till exempel i det stora projektet Väsby entré, där stationsom­rådet förvandlas till att bli mer stadsmässi­gt.

Och i grannkommu­nen Järfälla byggs den nya stads

delen Barkarbyst­aden med tusentals bostäder, arbetsplat­ser och kommande tunnelbana.

– Det är förknippat med höga kostnader att bygga något från scratch, då behövs en viss täthet för att det ska bära sig ekonomiskt. De som köper nyproducer­ade bostäder har också höga krav på att service ska finnas på gångavstån­d, det ska finnas en mobilitet, säger Emelie Grind, samhällsby­ggnadsdire­ktör i Järfälla.

Hennes bild är att efterfråga­n på stadskvali­teter har ökat i Stockholms­området sedan millennies­kiftet. På 1950-talet, när exempelvis Vällingby byggdes, var idealet ABC-staden där arbete, bostad och centrum skulle ligga nära – men inte ihop. Nu bygger man tvärtom.

– Då sorterade man de olika områdena, nu försöker vi integrera alla tre med parkering i garage, butiker i bottenplan och bostäder överst. För mig handlar stad om hur man använder marken, att eftersträv­a täthet och mångfunkti­onalitet, säger Emelie Grind.

Men hon tror inte att hela förorter håller på att bli stad – på vissa håll ja, på andra håll handlar det snarare om att förändra befintliga miljöer, utan att stad behöver vara målet.

Henrik Nerlund är sekreterar­e för Skönhetsrå­det, som bland annat granskar detaljplan­er i Stockholms stad.

Når inte ändra fram

Han ser flera fördelar med att bygga stadsmässi­gt även en bra bit från stadskärna­n, men noterar också att många byggprojek­t som genomförs är förhålland­evis små och därför inte når ända fram.

– Det blir kanske rentav så att man tar bort de öppna kvaliteter som finns i ytterstan, utan att det blir en stadsmässi­ghet. Sedan är stadsgator ingen mirakelmed­icin. På vissa ställen kanske man ska bygga en skola, fotbollspl­an eller park mellan två olika områden, istället för ett stråk. Man måste ha flera verktyg i verktygslå­dan, säger Henrik Nerlund.

Han tar Sollentuna­vägen, som går förbi Sollentuna centrum och gallerian, som ett exempel på en tidigare trafikled som fått mer stadsmässi­g karaktär.

”Är lite stadskirur­gi”

Något liknande har också påbörjats längs en del av Lövstaväge­n i Hässelby, där man på en sträcka har börjat bygga hus med lokaler i bottenplan, för att sedan mynna ut i... tja, inte stadsliv i varje fall.

– Det här är lite stadskirur­gi. Folk måste ha en anledning att röra sig längs en gata och tycka att det är trevligt. För att det ska skapas flöden måste det finnas målpunkter. En igenbommad lokal skapar inte trygghet, utan rentav motsatsen, säger Henrik Nerlund.

Tufft för verksamhet­er

Stadsbyggn­adsforskar­en Alexander Ståhle är inne på samma spår, och tar upp Rinkebystr­åket från 2016 som ett misslyckat exempel.

Idén var en levande stadsgata, men verksamhet­erna som flyttat in har haft svårt att överleva. – Rinkebystr­åket hänger inte ihop med någon annan stadsdel. Så funkar inte stadsmiljö­er, de måste hänga ihop. Det är en svår konst att hålla en gata eller ett torg levande, det gäller att se till att olika typer av verksamhet­er lever sida vid sida. Det gör platsen attraktiv, säger Ståhle.

Summan? Var och varannan förortsbo kanske inte vaknar upp till ett myllrande stadsliv utanför fönstret i morgon. Men att förorten är i förändring, det råder det inga tvivel om. Louise Bornhall

Det är en svår konst att hålla en gata eller ett torg levande, det gäller att se till att olika typer av verksamhet­er lever sida vid sida.

 ??  ??
 ??  ?? Alexander Ståhle.
Alexander Ståhle.
 ?? KÄLLA: BOVERKET, ÖVERSIKTSP­LAN FÖR STOCKHOLMS STAD 2018 FOTO: MIKAEL ANDERSSON · ILLUSTRATI­ONER: SWECO ARCHITECTS, WHITE ARKITEKTER OCH SVENSKA BOSTÄDER · BILDEN ÄR ETT MONTAGE ?? Ett handlingsp­rogram som alla kommuner har, där övergripan­de mål och visioner finns samlat, och vägleder beslut om hur markoch miljöområd­en ska användas. Tanken är att de ska koppla ihop stadsdelar och göra plats för både bilister och kollektivt­rafik i mitten, samt gång- och cykelvägar på sidorna. Det ska vara lätt att röra sig längs med och tvärs över gatan.
Gata med blandad bebyggelse, aktivitet i bottenplan och plats för olika trafikslag. Lägre hastighets­begränsnin­g än på större trafiklede­r.
KÄLLA: BOVERKET, ÖVERSIKTSP­LAN FÖR STOCKHOLMS STAD 2018 FOTO: MIKAEL ANDERSSON · ILLUSTRATI­ONER: SWECO ARCHITECTS, WHITE ARKITEKTER OCH SVENSKA BOSTÄDER · BILDEN ÄR ETT MONTAGE Ett handlingsp­rogram som alla kommuner har, där övergripan­de mål och visioner finns samlat, och vägleder beslut om hur markoch miljöområd­en ska användas. Tanken är att de ska koppla ihop stadsdelar och göra plats för både bilister och kollektivt­rafik i mitten, samt gång- och cykelvägar på sidorna. Det ska vara lätt att röra sig längs med och tvärs över gatan. Gata med blandad bebyggelse, aktivitet i bottenplan och plats för olika trafikslag. Lägre hastighets­begränsnin­g än på större trafiklede­r.
 ??  ?? Henrik Nerlund.
Henrik Nerlund.
 ??  ?? Emelie Grind.
Emelie Grind.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden