Mitt i Danderyd

Djursholms elever kan få slippa byta skola.

-

Danderydsb­on och fertilitet­släkaren Carolina Tristen är en av författarn­a till en ny bok om kvinnlig fertilitet. Och hon har ett budskap till ofrivillig­t barnlösa: vänta inte med att söka hjälp.

Du har skrivit boken Ditt fertila liv - Allt du behöver veta från puberteten till klimakteri­um tillsamman­s med barnmorska­n Emma Karling Widsel, varför behövs er bok?

– För att man ska förstå hur ens egen fertilitet fungerar. Oavsett om det gäller att man vill skydda sig mot att bli gravid eller försöka optimera chanserna när man vill bli gravid. Det viktigaste när man vill bli gravid är att börja i tid.

Det låter lite jobbigt, många vill ju vänta med barn?

– Ja, det är ju det. Äggstockar­na har inte riktigt fattat att vi lever i en annan tid. Efter 40 är det ganska svårt att få barn, lättast är det innan 30.

Det här gäller väl i hög grad kvinnor i Danderyd?

– Ja, de är äldre i snitt, precis som i delar av innerstan. Jag säger samma sak igen: Börja i tid. Allt kan inte vara perfekt. Man ska jobba, göra karriär, resa och vips är man 38 och det är slut på spermier eller ägg. Det är ganska ledsamt om man varit ett par i 15 år, och jag tror att det är lite krisartat för folk. Man hamnar i en situation man inte kan kontroller­a.

Det låter lite hopplöst?

– Men nej, det är det inte, det viktigaste att säga är att de allra flesta får barn, med eller utan hjälp. Det finns hjälp att få i väldigt många fall men man ska inte dröja för länge med att söka.

Hege Hellström

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden