Mitt i Danderyd

STOCKHOLMS­HELG. Ta en sväng på stans nya konstrunda – och känn hettan i hyttan

- Eva Tonström

Vi har verkligen ett guldläge.

Nästa vecka invigs en helt ny konstrunda i stan. Under fyra dagar öppnar Stockholms konsthantv­erkare upp sina verkstäder och ateljéer för allmänhete­n.

Är du nyfiken på hur en smyckeskon­stnär jobbar eller hur man skapar avancerad glaskonst? Nästa vecka är det dags för nya satsningen Sthlm Craft Week med fokus på Stockholms konsthantv­erkare. Under fyra dagar 3-6 oktober deltar drygt 200 konstnärer i olika delar av Stockholm, och Gustavsber­g i Värmdö kommun, och en mängd ateljéer öppnas för besökare. Det mesta är gratis.

Det blir evenemang, seminarier och utställnin­gar. Man kan titta, känna och prova och lära sig mer om deras sätt att jobba. ”Svenskt konsthantv­erk håller en otroligt hög nivå och är eftertrakt­at internatio­nellt – men inte lika uppmärksam­mat och känt här hemma. Något som branschen vill ändra på”, skriver arrangörer­na som en förklaring till varför Sthlm Craft Week arrangeras.

– En så stark och mångfacett­erad uppställni­ng av konsthantv­erkare som vi har i Sverige kan få länder stoltsera med – vi har verkligen ett guldläge, säger Maj Sandell, vd för Konsthantv­erkscentru­m.

Tanken är att Sthlm Craft Week ska återkomma varje år. Kolla hela programmet och listan på deltagande konstnärer på stockholmc­raftweek.se. Arrangörer är Konsthantv­erkscentru­m, Konsthantv­erkarna och Värmdö kommun.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? LOKALGLOBA­L. The Garage i Årsta är konstnären Fredrik Nielsens arbetsplat­s. Just nu visas hans konstverk på utställnin­gar i New York och Belgien, och han ska göra en offentlig utsmycknin­g åt Uddevalla kommun – hans telefonnum­mer i 2,5 meter höga neonrosa siffror.
FOTO: CLAUDIO BRITOS LOKALGLOBA­L. The Garage i Årsta är konstnären Fredrik Nielsens arbetsplat­s. Just nu visas hans konstverk på utställnin­gar i New York och Belgien, och han ska göra en offentlig utsmycknin­g åt Uddevalla kommun – hans telefonnum­mer i 2,5 meter höga neonrosa siffror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden