Mitt i Danderyd

Här kan Danderyd få fler parkeringa­r – med avgift

- Hege Hellström

Från noll kronor till 30 kronor per dag. Nu vill den politiska majoritete­n införa avgifter på kommunens infartspar­keringar.

Under två år i rad har Miljöparti­et föreslagit att det ska kosta pengar att stå på Hortuspark­eringen, den stora parkeringe­n vid Danderyds sjukhus. Nu har den styrande majoritete­n nappat på förslaget, men även lagt till avgift på övriga infartspar­keringar.

– Vi vill se till att det blir mer rotation i trafiksitu­ationen. I dag är det fullt vid 07.45 på morgonen, och det gör att till exempel småbarnsfö­räldrar har svårt att hinna få en plats eftersom de måste lämna på förskola och skola, säger Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden.

Avgiften föreslås bli fem kronor per timme, och maximalt 30 kronor för ett dygn.

Tror du att den avgiften kommer att ändra Danderydsb­ornas vanor?

– Ja, det är alltid de här små utgifterna man tänker till på. Vi vill ju matcha så att det blir billigare att ta kollektivt­rafiken, så att man inte tar bilen innanför tullarna. Och jag hoppas att den som kan ta cykeln ska börja tänka efter innan man tar bilen, säger Bengt Sylvan.

Han säger att en annan anledning till att införa avgift är att de stora ytorna kostar pengar att underhålla och snöröja.

– Vi har stora kostnader och vi måste få intäkter.

Totalt rör det sig om 531 platser som ligger vid Mörby Station, Stockholms­vägen 2, Djursholms Ösby (Valevägen) och vid Vendevägen vid Danderyds sjukhus. De 92 platser som SL har hand om vid Djursholms Ösby station berörs inte.

Tekniska nämnden tog ställning till förslaget vid sitt möte under torsdagen den 25 september, efter denna tidnings pressläggn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden